Kelemen: „Nu se poate face mall cultural la Sala Palatului, dar vrem să modernizăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că proiectul transformării Sălii Palatului într-un mall cultural nu poate fi pus în practică, dar se doreşte modernizarea în interior a sălii, ceea ce necesită o investiţie de peste 30 de milioane de euro.

Kelemen Hunor a precizat că sunt diverse motive pentru care Sala Palatului nu poate fi transformată într-un mall cultural, după planurile anunţate în 2006 de Ministerul Culturii. Proiectantul contractat atunci de minister, arhitectul Romeo Belea, susţine că deţine drepturile asupra proiectului şi cere o sumă foarte mare pentru serviciile sale, potrivit ministrului.

Pe de altă parte, terenul din jurul sălii Palatului nu se află în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), ci a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi, totodată, nu există bani pentru mallul cultural, a spus Kelemen.

Îmbunătăţirea acusticii Sălii Palatului

Potrivit ministrului, ceea ce s-ar putea face la Sala Palatului este o intervenţie în interior, pentru îmbunătăţirea acusticii. Astfel, întreaga sală ar putea fi îmbrăcată în interior într-un lemn folosit pentru sălile de concerte, ceea ce ar necesita o investiţie de peste 30 de milioane de euro.

„Nu am renunţat la ideea modernizării Sălii Palatului, doar în interior, dar nu avem resursa financiară necesară. În doi ani se poate face, dar este nevoie de o decizie politică foarte curajoasă a Guvernului“, a spus ministrul Culturii, precizând că pentru anul viitor n-ar exista finanţare pentru a face mai mult decât studiile de fezabilitate şi proiectul.

Ministrul a subliniat însă că Sala Palatului „e departe de o sală de concerte“, iar Bucureştiul nu are un astfel de spaţiu.


Primăria are planuri: vrea sală de concerte

Pe de altă parte, Primăria Capitalei are intenţia de a construi o sală potrivită pentru concerte de muzică clasică, nu o sală polivalentă, urmând să demareze acest proiect destul de repede, din bugetul propriu, care „nu se compară“ cu cel al MCPN, a precizat Kelemen. „Bucureştiul, într-o perspectivă lungă, nu în 1-2 ani, ar merita şi o Sală a Palatului renovată“, a mai spus ministrul Culturii.

Declaraţiile ministrului vin după ce mai mulţi cunoscuţi dirijori - Antonio Pappano, Zubin Mehta, Valery Gergiev şi Daniel Barenboim - care au concertat în septembrie la Sala Palatului, în cadrul Festivalului „George Enescu“, au lansat un apel către autorităţile române pentru renovarea acesteia.
Într-o scrisoare dată publicităţii de organizatorii Festivalului Enescu, muzicienii care au iniţiat acest apel se declară impresionaţi de organizarea Festivalului Enescu, de invitaţii şi publicul prestigiosului eveniment.

Muzicienii străini cer renovarea sălii

„Nevoia de o acustică mai bună nu poate fi ignorată. Este nevoie ca urgent să se găsească o soluţie pentru ca această sală de concerte să fie demnă de un asemenea eveniment şi de o asemenea audienţă şi îmi doresc ca autorităţile române să facă tot posibilul pentru a se asigura că fiecare resursă de energie disponibilă va fi canalizată în renovarea Sălii Palatului“, au spus Antonio Pappano şi Zubin Mehta, susţinuţi de Valery Gergiev şi Daniel Barenboim.
„Credem că reconstrucţia şi renovarea Sălii Palatului nu poate fi amânată dacă doriţi să se facă un pas înainte în viaţa culturală a României“, se mai arată în apelul acestora.

În ianuarie anul acesta, în conferinţa de presă dedicată actualei ediţii a Festivalului Enescu, Ioan Holender a făcut o serie de remarci vizavi de faptul că festivalul se desfăşoară în continuare la Sala Palatului, care nu a fost reabilitată şi transformată într-un „mall cultural“, după cum i s-a promis la ultimele cinci ediţii ale evenimentului.

Ministrul Culturii Kelemen Hunor a explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauză că terenul aflat în jurul imobilului nu este în proprietatea Ministerului Culturii.

Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un „mall cultural“ a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii pe 23 mai 2006. Atunci, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Ministerul Culturii vrea să modernizeze şi să îmbunătăţească acustica Sălii Palatului, pentru a rezolva problema lipsei unui spaţiu adecvat pentru concerte în Bucureşti, şi să creeze în aceeaşi clădire alte săli mai mici, multifuncţionale.

În acest sens, Sala Palatului a fost transferată de la RA-APPS în administrarea Ministerului Culturii, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată la data de 16 august 2006.

image
Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite