Bucureşti: Carmen Claudia Păun este secretarul Tinerilor Jurnalişti Europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca, în vârstă de 24 de ani, este din acest an secretarul general la European Youth Press (Organizaţia Tinerilor Jurnalişti Europeni), unde asigură comunicarea dintre boardul organizaţiei, care este format din şapte membri, şi cele 20 de filiale membre ale acesteia. Ea este principala persoană de contact din partea organizaţiei la Bruxelles.

Andreea Esca drept model

Carmen Păun a ştiut dintodeauna că vrea să facă jurnalism, în perioada liceului ea visând să devină următoarea Andreea Esca. „Mi se părea o persoană plăcută şi admiram foarte mult stabilitatea ei“, spune ea. Astfel, ea s-a înscris la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, şi a urmat cursurile celor două secţii ale facultăţii, cea de jurnalism şi cea de relaţii publice şi publicitate.

Viaţa universitară i-a plăcut foarte mult tinerei. „Unul dintre lucrurile preferate din facultate a fost open mindness-ul profesorilor. Sunt deschişi la idei noi şi încearcă să organizeze multe activităţi în afara cursurilor în care sa ne implice“, mărturiseşte tânăra.

Tot în facultate, Carmen e devenit preşedinta Asociaţiei studenţilor la jurnalism şi comunicare. „Asociaţia nu avea statut legal atunci când am devenit eu preşedinte. Împreună cu prientenele mele, membre AJSC de altfel, ne-am hotărât să o înfiinţăm legal şi să începem să creeăm proiecte pentru tineri jurnalişti. Ni se părea că domeniul are un potenţial incredibil“, adaugă ea.

Masterand în Belgia

După ce a absolvit cursurile facultăţii, Carmen a decis să plece la Bruxelles să facă un master. „Voiam să învăţ despre Uniunea Europeană, am căutat un master în România şi nu am găsit niciunul pe domeniul asta care să mă atragă. De asta am plecat la Bruxelles, aici puteai să faci vizite la instituţii şi să vezi «pe viu» ce înseamnă Uniunea Europeană“, a declarat Carmen.

Masterul pe care tânăra l-a urmat, „Master in European Studies: Community Advisor and Project Consultanteste “ este făcut de Institutul de Studii Europene al Universităţii Libere din Bruxelles.

Atrasă de oportunităţile oferite de master, la început tânăra nu s-a integrat în viaţa belgiană. „Nu îmi plăcea oraşul, mi se părea gri şi foarte instituţional. După ce m-am obişnuit cu mediul, a început să mă atragă“, declară ea. Acum îi place chiar foarte mult. Asta pentru că „aici pot să îmi exersez toate cele cinci limbi pe care le ştiu (franceză, engleză, italiană, spaniolă şi română) şi să cunosc oameni din toată lumea, nu numai din Europa“, spune ea fericită.

Secretar la organizaţia europeană

De la 7 septembrie, Carmen Păun a devenit secretar general al European Youth Press. La biroul din Bruxelles, Carmen Păun este cea care ajută la organizarea de proiecte şi evenimente pentru tineri jurnalişti la nivel European.

În acest moment ea lucrează la organizarea unui workshop pentru tineri jurnalişti în Parlamentul European. În acest mediu, Carmen a lucrat cu foarte multe ţări. „Colaborez cu oameni de peste tot, de la Armenia până la Spania“,spune ea fericită că are ocazia să se perfecţioneze într-un mediu interactiv.

Profil
Data naşterii: 20 februarie 1985, Bucureşti
Studii: „Master in European Studies: Community Advisor and Project Consultant“la Bruxelles. A urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, la secţia Jurnalism, dar şi secţia de Relaţii Publice şi Publicitate.
Familie: are doi fraţi mai mari

Ce-i place:
„Îmi place să călătoresc şi îmi doresc foarte mult să ajung în America Latină. Îmi place accentul latino-american, cultura, dansurile şi pofta de viaţă pe care ţi-o transmit oamenii de acolo prin felul lor de a fi“, spune Carmen.

Ce nu-i place:
„Mă deranjează mentalitatea îngustă a oamenilor care cred că dacă ai rate pentru casă şi maşina ai atins nivelul maxim de dezvoltare personala“, dezvăluie tânăra. De asemenea, ei nu-i place „faptul că la noi sunt puţini oameni care ştiu ce înseamnă Uniunea Europeană şi că jurnaliştii români aproape ignoră orice subiect legat de UE“.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt planurile tale de viitor?
Vreau să devin jurnalist care să scrie pe probleme europene, fie pentru media din România, fie pentru presa europeana. Mi-ar plăcea să fiu corespondent de la Bruxelles pentru presa de acasă.

Ai vreun model?
Nu mai am niciun model, încerc să mă modelez pe mine astfel încât în timp să devin propriul meu model

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite