Bucureşti: Jurnal de pieton în Piaţa Romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să fii pieton măcar o zi în centrul Capitalei este o adevărată aventură Dimineaţa, „zidul” de maşini începe să se construiască, blocând accesul pietonilor pe trotuare. Oamenii trebuie astfel să le ocolească pe bulevard.

În jurul orei 9.00, maşinile apar una câte una şi se opresc la marginea zonei de acces a pietonilor spre gurile de metrou ale staţiei Piaţa Romană. „Dacă nu am loc de parcare, unde să las maşina?“, ridică din umeri şoferii.

Valul de oameni care vine dinspre metrou se subţiază într-un şir indian pentru a reuşi să treacă printre autoturisme. „Văd mereu câte un poliţist pe aici, dar le pune o amendă pe parbriz şi pleacă“, se plânge Elena Ionescu.

Maşinile, bariere pentru trecători

De la ora 10.00 zona se aglomerează din ce în ce mai tare. Zona destinată pietonilor se restrânge tot mai mult, iar aceştia sunt nevoiţi să facă un ocol pe carosabil pentru a ajunge la metrou sau în staţia de autobuz. „Trecem pe stradă şi ne înjură şoferii din trafic”, a explicat bucureşteanca Maria Adam, în vârstă de 68 de ani.

„Am căpătat vigilenţă ca să trec pe stradă”

Dan are două fetiţe împreună cu care trece zilnic prin zona aceea. Se declară deranjat de faptul că este obligat să le pună viaţa în pericol copiilor lui pentru a ajunge în staţia de autobuz. „Cu doi copii de mână e cam greu să treci pe aici, dar pare o situaţie fără ieşire. Mi-am dezvoltat vigilenţa şi trecem pe stradă”, a povestit bucureşteanul.

„Poate s-ar rezolva cu o trecere de pietoni”

De undeva de sus, de pe clădirile din zonă, porţiunea de trotuar se vede ca un muşuroi  zgândărit, iar furnicile se chinuie să-şi facă drum printre bulgării care le stau în cale. „Dacă ar face o trecere de pietoni poate s-ar rezolva parţial situaţia, nu am mai fi nevoiţi să trecem pe bulevard”, a spus Gheorghe Necşuţu, pensionar. Propunerea lui s-ar putea lua în calcul în cadrul întâlnirii de mâine a autorităţilor responsabile cu situaţia din Romană.

Spre seară, trotuarul începe să se elibereze, pentru că majoritatea celor care au parcat acolo şi-au terminat programul de lucru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite