Jumătate de Capitală, pe rezerva electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muncitor a tăiat din greşeală cablul principal al Enel din zona nordică a Bucureştiului.Până duminică, când se termină repararea daunelor, peste 150.000 de utilizatori riscă să rămân în beznă dacă suprasolicită rezerva Enel.

Incidentul s-a petrecut miercuri, când muncitorii de la firma Dinamic Company SRL săpau în dreptul unui cablu de înaltă tensiune de pe Şoseaua Fundeni.

În loc să urmeze regulile Enel, de a face şanţ doar cu lopata, angajaţii firmei contractate de ApaNova pentru introducerea canalizării în zonă au folosit excavatorul. Consecinţa a venit imediat: cablul care făcea legătura între trei staţii electrice principale a pocnit, iar curentul a căzut. Mutarea pe reţeaua de rezervă s-a făcut însă imediat, iar în prezent tot aceasta funcţionează.

„Deocamdată am oprit toate lucrările din zonă şi verificăm cine a fost de vină”, a declarat Mădălin Dumitru, director în Primăria Capitalei care se ocupă de analizarea incidentului de pe Fundeni.

Ordin de la şeful de echipă

Pericolul de a rămâne în beznă cartiere întregi, plus centrul Capitalei, este explicat simplu de muncitorul care manevra excavatorul pe Şoseaua Fundeni.

„Eu sunt doar un muncitor. Dacă şeful de echipă mi-a zis că pot săpa, pentru că s-a trecut de cablul de la Enel, care era îngropat cam la un metru, eu am trecut la treabă. Numai că ăla nu fusese cablu, ci doar o ţeavă”, a spus ieri, pentru „Adevărul”, nea Vasile, angajat al SC Dinamic Company SRL.

El a adăugat că a auzit un bubuit şi a văzut fum. „M-am speriat un pic şi am oprit repede motorul. Dar, dom’le, în 20 de ani de experienţă, eu am ascultat mereu de şeful de echipă! De unde să ştiu eu ce e acolo?! Eu sunt mecanic de utilaj”, a conchis muncitorul.

Graba de a finaliza lucrarea

Greşala este în prezent analizată de către o comisie de la Primăria Capitalei, în timp ce lucrările din zonă au fost sistate. Reprezentanţii firmei Dinamic Company susţin că cei de la Enel le-au spus că firul electric este la o adâncime de maximum doi metri, în niciun caz la doi metri şi jumătate.

„Am stat jumătate de zi cu detectorul de cabluri, să-l identificăm. Problema este că cei de la Enel nu au un plan exact al acestora“, susţine directorul de producţie de la Dinamic Company SRL, Vasile Pârvănescu.

El recunoaşte, însă, că este vina lor. „Într-adevăr, trebuia să continuăm manual, dar am făcut asta doar pentru a termina lucrarea mai repede“, a mai adăugat Vasile Pârvănescu.

Reprezentanţii Enel au declarat doar că repararea daunelor va fi gata la sfârşitul acestei săptămâni, avertizând cei 150.000 de utilizatori să nu facă exces de energie electrică, pentru că ar putea rămâne fără curent.

Zonele în pericol

Dacă cel de-al doilea cablu nu face faţă, bucureştenii care vor rămâne în întuneric sunt cei care locuiesc în următoarele zone: Calea Griviţei, Strada Turda, Şoseaua Kisseleff, Dorobanţi, Ştefan cel Mare, Barbu Văcărescu, Colentina, Calea Moşilor, Şoseaua Pantelimon, Calea Călăraşilor, Şoseaua Mihai Bravu, Calea Victoriei, Universitatea, Bulevardul Brătianu, Bulevardul Magheru, Regina Elisabeta şi Bulevardul Carol.

Atenţie, cade curentul!

•    Iulie 2010. Circulaţia metrourilor între staţiile Timpuri Noi şi Nicolae Grigorescu a fost întreruptă timp de trei ore din cauza unei defecţiuni tehnice care a dus la deconectarea alimentării cu energie electrică.
•    Ianuarie 2010. O pană de curent la cablurile de medie tensiune a lăsat în beznă centrul Bucureştiului.
•    Decembrie 2009. Un electrician a fost bătut în timp ce remedia o defecţiune veche de două zile pe strada Ştefan Furtună, iar o echipă a Enel a fost agresată, în cartierul Ferentari, pentru că deconecta utilizatorii ilegali.
•    Decembrie 2009. Aproape o sută de locuitori au protestat în cartierul Colentina, nemulţumiţi că au rămas fără electricitate şi s-au certat cu angajaţii Enel din cauza frecventelor avarii.
 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite