„Jean Monnet", zdruncinat de bombe şi scandaluri sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De numele liceului din cartierul Primăverii se leagă două atacuri cu bombă, unul de acum opt ani şi unul de acum cinci ani. Cel mai recent scandal în care este unul sexual: o elevă îşi acuză porfesorul de viol.

Şcoala românească a mai primit o palmă la sfârşitul săptămânii trecute când o elevă în vârstă de 17 ani de la Liceul Teoretic „Jean Monnet" din Capitală şi-a acuzat profesorul de sport că ar fi violat-o în timpul unei excursii ce a avut loc acum două sptămâni la Predeal. Dan Vişan (27 de ani), transferat de doar şase săptămâni la liceul din sectorul 1 a fost deja eliberat din arest şi este cercetat în stare de libertate, având însă interdicţie de a părăsi Bucureştiul. În plus, tot mai multe voci susţin că este posibil ca fata să fi exagerat relaţia dintre cei doi.

Dacă se dovedeşte că este aşa, eleva liceului riscă sancţiuni disciplinare în cadrul şcolii. La nivelul şcolii a avut loc o comisie în urma căreia s-a hotărât ca fetei să i se scadă nota la purtare, iar în funcţie de rezultatele anchetei desfăşurate de autorităţi, fata riscă să fie chiar exmatriculată.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general susţine că, potrivit noii Legi a Educaţiei, unitatea şcolară nu o poate sancţiona pe elevă. „Este o anchetă penală, astfel că orice altă anchetă administrativă este sistată, potrivit legii. Noi nu o putem sancţiona pe elevă chiar dacă se dovedeşte că a depus mărturie mincinoasă, ci va fi sancţionată de lege. Dascălul dacă este exonerat de orice vină poate să se întoarcă la catedră, dar nu la liceul în cauză pentru că de acolo şi-a dat demisia", a explicat Cristian Alexandrescu, inspector şcolar general pe Capitală.

Război pe Facebook
Cât despre prestaţia profesorului de 27 de ani la catedră, colegii săi nu pot spune nimic pentru că acesta abia s-a transferat la şcoală. „Este la noi de doar şase săptămâni şi n-a mai avut niciun incident de niciun fel. Şi fata s-a transferat recent şi nu putem spune mai multe despre ea", a declarat Tudoriţa Codreanu, directoarea liceului.

Între timp, pe Facebook a fost creată o pagină de susţinere pentru profesorul de sport numită „Alături de Vişan Dan Octavian", care are deja peste 1.000 de fani. Pe pagina sa personală de pe aceeaşi reţea de socializare, Dan Vişan se descrie ca fiind „o fire deschisă la nou, îmi place să cunosc oameni de la care am ce învăţa, îmi plac călătoriile, vreau să cred că toate lucrurile negative care se ivesc în viaţa mea fac parte din destin şi acestea cu timpul mă fac mai puternic".

Taberele sunt însă împărţite în două. Ieri, a mai apărut o pagină, „Afară din învăţământ cu Dan Octavian Vişan", unde cei care au creat-o cer scoaterea din sistem a profesorului.

Două ameninţări cu bombă
Liceul „Jean Monnet" a fost şi în trecut în centrul atenţiei din cauza unor incidente. În urmă opt ani, Liceul Teoretic „Jean Monnet" era locul de desfăşurare a unui eveniment pe cât de absurd, pe atât de tragic. Dragoş Ciupercescu, fost angajat ca militar la o unitatea a Ministerului Apărării Naţionale, a furat din depozitul de muniţii al unei unităţi militare din Bucureşti şapte grenade de mână, zece focoase şi 144 de cartuşe. Acesta a detonat apoi pe trotuarul din faţa liceului una dintre grenade, accidentând cinci elevi. De altfel, acesta a fost şi primul caz de terorism judecat după Revoluţie, în urma căruia Dragoş Ciupercescu a primit 19 ani de închisoare.

La trei ani distanţă de acest incident, un apel telefonic primit la serviciul 112 anunţa că în liceul bucureştean se găseşte o bombă. Şcoala a fost evacuată de urgenţă şi o echipă de pirotehnişti a venit în şcoală pentru cercetări. Alarma a fost falsă, iar presupusul atentator ar fi fost un elev care nu se afla la şcoală în ziua respectivă.

Relaţii nepotrivite la catedră
Iubiri secrete dintre elevi şi profesori au fost desconspirate de-a lungul timpului, cel mai răsunător caz fiind cel al profesoarei Corina pentru care elevul Bogdan Ralph Costache s-a sinucis în 2007. Astfel de relaţii au intrat în atenţia presei după ce colegi de catedră sau elevi au făcut publică relaţia.
Ralph, elev la Grupul Şcolar Griviţa din Capitală, s-a îndrăgostit de profesoara lui de română care era căsătorită. Cei doi ar fi avut o relaţie timp de un an şi în momentul în care profesoara ar fi pus capăt acesteia, tânărul s-a aruncat de la balconul garsonierei acesteia.

La fel de scandaloasă a fost şi relaţia dintre directorul Colegiului Tehnic „Traian" şi una dintre elevele sale. Acesta a fost în final exonerat de orice vină de către inspectorii şcolari bucureşteni, cu toate că atât colegii fetei, cât şi ai dascălului susţineau contrariul.

Elevii îl susţin pe dascăl şi o pun la zid pe fată
În timp ce ancheta autorităţilor este în derulare, elevii Liceului „Jean Monnet" au creat pe Facebook un forum de susţinere a tânărului dascăl acuzat de viol. Peste 1.000 de oameni, dintre care majoritatea studiază la cunoscutul liceu, dezbat „vinovăţia" dascălului şi Oanei R., eleva de 17 ani care l-a acuzat pe Dan Vişan de viol. „Un profesor acuzat pe nedrept de nişte copile răsfăţate care fac orice să fie în centrul atenţiei", aşa sună descrierea paginii create de susţinătorii lui Vişan.

„Capul sus urmează un nou început!"
Bianca Meledean scrie: „Oana este numele fetei care-l acuză de viol, aceasta venind dintr-un sistem de învăţământ diferit, din Belgia". Alţii pun la îndoială declaraţiile fetei şi susţin că singurul lucru obţinut din tot acest scandal este o pată mare pe numele liceului: „Păcat că ieşit tot tămbălău ăsta! Oricum adevărul se ştia! Niciun bărbat întreg la minte n-ar abuza sexual o minora răsfăţată! Plus că dacă i se făcea control nu cred că se remarcau urme de viol. Era clar şi evident că este nevinovat. Dar probabil ca să se scuze la părinţii ei că ea nu mai e fată „cuminte" a dat vina pe Vişan Dan Octavian, că altfel cred că o călcau în picoare. În orice caz, noi suntem alături de tine pentru că ţinem cu dreptatea. Capul sus, urmează un nou început!", comentează Roxana Mihaela-Jasmin. Aceeaşi idee o susţine şi Jeanine Ioniţă: : „Ne-a făcut de ruşine!! Din cauza ei şi doar din cauza ei uitaţi unde s-a ajuns!"

Andreea Nicolle scrie: „Puştoaicele astea de bani gata din Jean Monnet au tot ce vor... Nu ştii ce presiuni s-au făcut asupra lui... Până la proba contrarie, el e nevinovat!"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite