Japonia, după uciderea studentei nipone în pădurea Otopeni: "România, o ţară periculoasă şi sălbatică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea studentei nipone, în vârstă de 20 de ani, în apropierea aeroportului Otopeni a şocat opinia publică din Japonia. România este considerată odată în plus drept o ţară periculoasă şi sălbatică. Tânăra venise în ţara noastră să predea japoneza la un liceu din Craiova.

Crima comisă recent de un "combinator de taxi" de la Otopeni a cărei victimă a fost studenta niponă de 20 de ani Yurika Masuno a şocat opinia publică din Japonia. Cu atât mai mult cu cât, în urmă cu câţiva ani, un om de afaceri tot din această ţară a murit sfâşiat de un câine maidanez pe străzile Capitalei. Tânăra Yurika venise în România printr-un program dezvoltat de organizaţia internaţională a studenţilor AIESEC şi urma să predea limba japoneză la un liceu din Craiova.

România, ţară riscantă

"Lucrez pentru o multinaţională japoneză, afară. Şeful meu, japonez, m-a luat deoparte după acest incident despre care nu ştiam nimic. La şedinţă s-a hotărât să nu se mai trimită reprezentanţi în România, iar ţara a fost trecută la grad de risc", spune Remus, într-o postare pe www.adevarul.ro

Asociaţiile profesionale care organizează internshipuri în sudul Asiei şi în China, au făcut recomandări urgente în urma incidentului petrecut în România. "Date fiiind ultimele întâmplări, vom sfătui studenţii să încerce să evite zborurile care ajung târziu în noapte şi să contacteze organizaţiile gazdă imediat ce au ajuns", a declarat un oficial al Asociaţiei de Resurse Umane şi Dezvoltare Industrială în Străinătate, citat de jurnaliştii cotidianului The Asahi Simbun din Japonia.

"Toată Japonia este în picioare"

Psihologul Aurora Liiceanu explică impactul unei asemenea nenorociri în mediii sociale diferite: "Toată Japonia este în picioare acum. Dacă am fi fost un popor civilizat s-ar fi acceptat altcumva această tragedie, pentru că este un caz de psihopat.

Noi suntem aşa de banalizaţi în 20 de ani de violuri, încât nu ne mai interesează. Iar străinii îşi creează astfel un stereotip despre sălbăticia şi barbaria românilor. Oamenii simpli, de pe stradă, sigur ar fi preferat să fie o româncă în locul japonezei, ca să nu ne facem de râs la nivel global. Avem o cohortă de exemple care au murdărit imaginea României."  

Vlad Nicolae, 26 de ani, presupusul asasin al tinerei japoneze a acostat-o pe aceasta miercuri, 18 august, pe aeroportul Otopeni. Potrivit poliţiei, tânărul s-ar fi oferit să o ajute cu un taxi. Momentul a fost înregistrat pe camerele de supraveghere din aeroport. Apoi, cei doi s-au urcat împreună într-o maşină. După câţiva kilometri, tânărul i-ar fi cerut taximetristului să oprească, după care ar fi coborât împreună cu studenta.

Câteva zile mai târziu, cadavrul tinerei nipone a fost descoperit în aceeaşi zonă, în pădurea Otopeni. Potrivit anchetatorilor, tânăra a fost jefuită şi strangulată. Principalul suspect arestat de poliţie neagă acuzaţiile care i se aduc şi susţine că ar fi lăsat-o pe tânără într-o staţie de autobuz. Vlad Nicolae este suspectat că a mai ucis o femeie şi a violat alte patru.

Organizaţia AIESEC, cea care dezvoltă programul prin care studenta din Japonia a ajuns în România nu a explicat până acum de ce nimeni nu a aşteptat-o pe tănără la aeroport, de ce aceasta era nevoită să ia un tren de noapte către Craiova şi dacă participanţilor la astfel de internshipuri li se face vreun instructaj în momentul în care sunt trimişi în ţări străine.

Japonez, ucis de un maidanez

În ianuarie 2006, o altă tragedie a şocat Japonia, dar şi întreaga Europă. În plină zi, în România, un maidanez a ucis un afacerist japonez de 68 de ani. Incidentul s-a petrecut chiar în Piaţa Victoriei din capital, la o aruncătură de băţ de sediul Guvernului.

Câinele, denumit Bosquito, l-a muşcat pe japonez, secţionându-i o arteră de la picior, rană care i-a fost fatală bărbatului. Cazul a ajuns în instanţă, patrupedul fiind apărat de celebra avocată Paula Iacob, care a reuşit să-l salveze de la eutanasiere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite