Izvorul cu apă plată al lui Neculai Onţanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul sectorului 2 se laudă că la fântâna proaspăt ridicată lângă Hala Obor se găseşte cea mai curată, rece şi bună apă din oraş, mai bună chiar şi decât cea din magazine. Bucureştenii fac cozi în fiecare zi să-şi umple bidoanele, apreciază pomana, dar spun că ar fi fost şi mai bine primită dacă prin robinet ar fi curs bere sau vin roşu.

Are abia o lună de când a fost deschisă şi fântâna a şi devenit celebră. Pe oricine de prin preajma pieţei Obor ai întreba de ea ar şti să te îndrume: între noua piaţă şi Hala Terminal.

Oricum, fântâna ar ieşi în calea ochilor prin îmbulzeala care o înconjoară în fiecare ceas al zilei şi mai cu seamă duminica, când oamenii îşi fac piaţa.

Fără să facă vreo minune, apa atrage doar pentru că este rece şi mai ales gratis. Bucureştenii vin cu sticluţe mai mici, doar pentru a-şi stinge arşiţa, sau chiar cu bidoane de câte patru sau cinci litri. „Îmi ajunge pentru două zile, e rece, bună şi mai curată decât cea de la robinet. Este precum apa plată din comerţ”, povestea ieri Maria Dumitru, o femeie de 65 de ani.

Cei care vin cu bidoane de câte zece litri sunt săgetaţi cu privirea pentru că ţin coada în loc câteva minute, până se umplu vasele. Unii folosesc apa pentru mâncare, alţii să-şi spele fructele cumpărate din piaţa, iar alţii recunosc că îşi unplu portbagajul maşinii cu bidoane cu apă pentru a-şi uda grădina.

„Fântâna lui Bucur”, aşa cum a botezat-o primarul Neculai Onţanu, are patru robinete pe care se apasă pentru a curge apă, lucru uşor incomod pentru cei care au o mână ocupată cu plasele de cumpărături. Între robinete există şi o ţâşnitoare, montată pentru cei care vor să-şi astâmpere setea numaidecât şi nu au pahare.

Apa, aşa cum a fost lăsată de la Dumnezeu

Puţul de mare adâncime, aflat la 220 de metri, din Piaţa Obor, a fost construit de primar încă din anul 2000. „Apa era folosită pentru spălarea tarabelor, apoi, când s-a lucrat la noua piaţă se spălau muncitorii cu ea. A fost făcut puţul pentru a nu mai plăti bani la Apa Nova. Oamenii au început apoi să bea din ea şi au descoperit că are un gust foarte bun.

S-au făcut probe de laborator şi s-a descoperit că este mai curată chiar şi decât cea îmbuteliată care se vinde în supermarketuri”, a dat lămuriri Cristian Lemnaru, directorul ADP, sector 2, precizând că apa nu este tratată cu absolut nimic, „este aşa cum a fost lăsată de la Dumnezeu”.

Reprezentanţii Primăriei spun că în fiecare lună, apa este verificată de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, instituţie care atestă că este potabilă şi bună pentru consumul populaţiei. 

image


Primăria Capitalei combate canicula cu duşuri

Bucureştenii care vor să se răcorească pot face un duş rapid chiar în plină stradă. Primăria Capitalei a montat astfel de dispozitive care pulverizează fin apa în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Universităţii. Oamenii trec pur si simplu pe sub duşuri, iar unii aleg să şi rămână câteva clipe pe loc pentru a se răcori. „Este vorba de apă injectată sub presiune pentru împrospătarea aerului”, a precizat primarul general al Capitalei Sorin Oprescu. De asemenea, tot pentru combaterea caniculei, au fost amplasate corturide prim-ajutor  în intersecţiile mari din Capitală, în diverse instituţii ale statului precum şi în mall-uri, unde cetăţenii vor putea beneficia de îngrijiri medicale de urgenţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite