Iuliana Andrei face personaje de desen animat din torturi
0Iuliana modelează torturi în cele mai trăznite forme, învelindu-le în marţipan colorat. În această perioadă, realizează pomi de Crăciun, cu tot cu globuleţe şi ghirlande.
Batman sau Shrek nu sunt pentru cofetăreasa Iuliana Andrei doar personaje de filme animat. Din mâinile sale acestea devin adevărate delicatese cu chip de marţipan multicolor.
În laboratorul unde lucrează Iuliana, de pe Bulevardul Bucureştii Noi, stau pregătite mingi de marţipan, care albastre, care verzi, roşii sau galbene, gata să se transforme în mantaua lui Batman sau în beteala şi globurile unui pom de Crăciun.
„Mai întâi dau forma blatului, apoi îl învelesc într-un strat de ciocolată, ca să-l uniformizez”, explică Iuliana. De aici înainte începe piguleala. Întinde foaia de marţipan pe care o mulează cu răbdare sisifică pe forma blatului. Are grijă că nu scape vreun colţişor care să strice aspectul tortului. Cu o scobitoare imită tivul unui sac de cafea din marţipan.
Ca-n bucătăria mamei
„Se poate modela aproape orice. Iei trăsătura principală a obiectului sau personajului pe care vrei să-l faci şi te ţii de ea. Bineînţeles că n-au cum să-ţi iasă chiar toate detaliile, dar ideea ea să prinzi caracteristicile principale“, spune cu încredere Iuliana, în timp ce dă formă unui pom de Crăciun. Cu răbdare lipeşte globuleţele de ramurile bradului, iar ghirlandele le desenează cu ciocolată albă.
„Clienţii au comenzi destul de ciudate. Cea mai haioasă comandă de tort a fost un cap de porc pe care l-a cerut o doamnă. I l-a trimis fostului soţ la serviciu cu decicaţia «La mulţi ani, Ioane»”, povesteşte amuzată cofetăreasa. De asemenea, spune ea, la fel de amuzant a fost atunci când a făcut un tort sub formă de permis de conducere. „Era pentru cineva care nu avea carnet”.
Toate delicatesele se fac ca la mama în bucătărie, fără conservanţi şi fără chimicale. „Cremele le facem fierte din ingrediente naturale”, explică Victoria, şefa laboratorului.
Acasă prăjiturile sunt lăsate în grija soacrei
Iuliana Andrei este cofetăreasă de opt ani, însă timpul petrecut în laboratorul de pe Bulevardul Bucureştii Noi, nu-i mai permite nici să pregătească tradiţionalii cozonaci de Crăciun. „Îi lăsăm pe mâna soacrei. Noi nu avem timp, dacă lucrăm toată ziua. Băiatul meu, care are 14 ani mai vine pe la cofetărie când are poftă de ceva bun”, spune ea. La un ornarea unui tort stă chiar şi câte două-trei ore, în funcţie de cât de migălos este.
„Când te apuci de un tort te prinde şi nu-ţi mai dai seama de timp. Îţi vin ideile pe drum. Nu întotdeauna totul este plănuit dinainte”, explică Iuliana Andrei. De multe ori i s-a întâmplat să facă şi să desfacă un tort de mai multe ori, până i-a ieşit. „Mai ai şi zile proaste şi atunci trebuie să-l iei şi să-l desfaci până îţi iese pentru că nu poţi să-i dai clientului tortul în bătaie de joc”, încheie Iuliana.
Întrebări şi răspunsuri
De unde a pornit ideea torturilor în forme de figurine?
E de mulţi ani practica asta. An de an de adaptăm în funcţie de cererea clientului. A fost ca o strategie de marketing a şefei noastre. Încet-încet au învăţat mai multe fete din laborator să facă figurine.
Care au fost cele mai interesante cereri ale clienţilor?
Unii au venit cu poza unei persoane să face un tort după chipul şi asemănarea lor. Mulţi cer maşini, alţii vor personaje de desene animate.
Ce-i place
Iulianei îi place să citească. Spune că a citit sute de cărţi la viaţa ei. Însă, o mare pasiune a ei este cititul presei. „Este o mare devoratoare de presă, citeşte tot din scoarţă-n scoarţă”, completează o colegă.
Ce nu-i place
Atipic pentru o femeie, Iuliana detestă cumpărărturile. Nu-i place nici să-şi cumpere haine, dar nici să facă piaţa, sarcină care îi revine soţului.
Profil
Născută: 13 iunie 1974, Leipzig, Germania
Studii: A absolvit liceul
Profesie: Este cofetar
Familie: Este căsătorită şi are un băiat de 14 ani