Bucureşti: Iuliana Balteş, medicul care te învaţă să devii adult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuliana Balteş face parte din prima generaţie de medici de planificare familială din România şi oferă consiliere şi sfaturi femeilor de toate vârstele care vin la cabinetul ei din Bucureşti.

Deşi Iuliana Balteş a avut în familie doctori, spune că nu a fost influenţată în niciun fel să urmeze aceeaşi meserie.
„Până în clasa a XI-a, visam să devin profesoară de limbi străine şi chiar aveam o înclinare spre limbile străine“.
Trecerea de la limbile străine la medicină s-a produs după ce profesoara de biologie din liceu a rugat-o pe Iuliana să participe la o olimpiadă de biologie.

„Am tot participat la diverse etape, iar la un moment dat, trebuia să facem o disecţie a unui ochi de vită şi să recunoaştem la microscop nişte lame cu un ţesut muscular de un anumit tip. Dar pentru mine acest lucru mi s-a părut un miracol, o minune, ceva deosebit! Şi aşa, dintr-o dată, mi-am zis că renunţ la pregătirea în limbi străine şi le-am spus părinţilor mei că vreau să dau la Facultatea de Medicină, iar ei m-au susţinut“.

Mai citeşte şi:
Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter

Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză

Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă
Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună
Bogdan Tătăroiu, de profesie olimpic la informatică

Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de graiul românesc

Medic de ţară

Debutul în această profesie şi l-a făcut în nordul ţării, într-o comună din Bucovina. Ea era singurul medic generalist pentru cei 6.000 de locuitori, câţi număra localitatea Horodniceni din judeţul Suceava.

„Făceam absolut de toate! Aveam în dotarea doar cabinetului un tensiometru, două seringi de sticlă, câteva ace şi cam atât. Mai aveam o mică trusă pentru asistenţa la naştere, deoarece nu exista o materitate în comună“, îşi aminteşte Iuliana Balteş.

Primul caz care a făcut-o să realizeze că şi-a ales drumul pe care şi-l dorea, a fost când a tratat doi bătrâni bolnavi de pneumonie, fără copii sau nepoţi.

„Asistenta din comună m-a rugat să merg să-i văd pentru că erau bătrâni şi nu se puteau deplasa, plus că nu aveau pe nimeni care să-i aducă la cabinet. Amândoi aveau pneumonie şi am reuşit să-i vindec. De atunci sătenii au început să-mi spună «domnişoara doctor venită de la Bucureşti care ne tratează pe noi»“, povesteşte doctorul Iuliana Balteş.

A vrut să ajute tinerele
După Revoluţia din 1989, s-a înfiinţat în România reţeaua cabinetelor de planificare familială. Întoarsă în Capitlă, s-a gândit să vină şi ea în ajutorul adolescentelor şi al viitoarelor mame şi şi-a deschis un astfel de cabinet.

„În momentul în care am optat pentru planificarea familială a trebuit să răspund la întrebarea: «Ce voi face în viitor? Doresc să rămân un medic de familie renumit, să-mi fac o carieră în sensul acesta? Sau optez pentru un domeniu nou şi nu ştiu ce mă aşteaptă în viitor?». Planificarea familială era la începuturile ei pe atunci şi întrevedeam posibilităţi de dezvoltare profesională. Şi, într-adevăr, aşa a fost“, a spus medicul.

Începuturile au fost foarte grele, mai ales că a început să profeseze ca medic specialist în planificare familială într-un cabinet format dintr-o singură cameră, cu un singur birou şi un scaun.

Decizia de a-şi deschide un cabinet particular fără a avea cunoştinţe temeinice în acest domeniu nu a fost tocmai una inspirată.

„Am aflat însă că există o organizaţie non-guvernamentală, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). M-am dus la acest ONG şi m-am înscris ca voluntar şi astfel, în anul 1994, am participat la o conferinţă internaţională de planificare familială. Aşa am aflat primele noţiuni de bază despre planning-ul familial. A fost aşa, ca o revelaţie“, mărturiseşte medicul.

Decizie importantă
Iuliana Balteş spune că, la început, i-a fost foarte dificil să câştige încrederea pacientelor şi să discute deschis cu ele despre contracepţie.

„Discutând cinstit cu femeile şi acordând timp fiecărui caz în parte, încet-încet am început să le câştig încrederea. Am încercat să le rezolv nu doar problema medicală, ci să creez un climat în care pacientele să discute şi alte probleme, precum cele din familie sau legate de copii“, spune medicul.

Cu timpul, pacientele au căpătat încredere în ea şi vin în prezent la cabinet fără a le mai fi ruşine şi fără să se mai simtă jenate. „Fetele îşi aduc mamele, mamele îşi aduc fiicele, soacrele îşi aduc nurorile la cabinet şi invers“, spune fericită Iuliana Balteş că a reuşit să rezolve multe probleme ale tinerelor.

Profil
Numele complet: Iuliana Mirela Balteş
Născută: Urziceni
Familie: este căsătorită

Studii superioare: Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti.
Studii post-universitare: Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu

Experienţă:
A lucrat ca medic generalist, trei ani de stagiatură, din 1983 până în 1986, la Spitalul Clinic „Sf. Ioan“ din Bucureşti.
Din 1987, până în 1993, a lucrat ca medic generalist în mediul rural, la un dispensar din Bucovina, în comuna Horodniceni, judeţul Suceava şi la alte două dispensare din sudul ţării., în comuna Valea Măcrişului şi în comuna Gârbovi, ambele din judeţul Ialomiţa.
Din 1993, până în prezent, lucrează numai ca medic de planificare familială. Din 2008 lucrează la  Cabinetul de Planificare Familială din Complexul Multifuncţional Caraiman.

CE-I PLACE
„Iubesc călătoriile şi muzica anilor ’50 şi a anilor ’60, spre anii ’70. Îmi plac florile şi să am grijă de ele. Iubesc animalele, am mai multe pisici şi doi căţei, copiii şi să relaţionez cu oamenii. Îmi plac bijuteriile foarte mult“.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place minciuna şi detest momentele în care oamenii îmi ascund ceva. Mă deranjează foarte mult mojicia şi bădărănia oamenilor, lipsa de educaţie“.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce v-a determinat să consiliaţi femeile şi adolescentele care veneau la cabinetul dvs?

De la începuturile meseriei mele, când lucram la ţară, mi-a plăcut să mă ocup de femeia tânără. Pentru că trebuia să fac şi pediatrie, urmăream femeia de la începuturile sarcinii până după ce dădea naştere copilului şi vedeam că se confruntă cu tot felul de probleme. M-am gândit că trebuie să fac ceva pentru ele şi apariţia reţelei de planificare familială în România mi-a venit ca o mănuşă.

Ce înseamnă pentru dvs munca într-un cabinet de planificare familială?
Pasiune pentru tot ce fac şi doresc să ajut femeile şi adolescentele. Pentru mine, orice caz rezolvat este o mulţumire şi o împlinire.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite