Iulian Baldovin cântă folk în fingerstyle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul cântă a urcat pe scenă alături de cele mai cunoscute nume din muzica folk şi s-a impus folosind un stil nou în acest gen de muzică.

„Simt că m-am născut să cânt“, spune Iulian. Pentru el muzica este un mod de viaţă, se trezeşte cu gândul la ea şi adoarme la fel, închipuindu-şi noi linii melodice.

Cântă de la vârsta de 13 ani şi, fără a face vreo şcoală specială, impresionează de câte ori se urcă pe scenă cu chitara în braţe. „Sunt fericit de fiecare dată când urc pe scenă dar cel mai bine mă simt când am transmis publicului o stare specială, şi, mai ales când transmit oamenilor ceea ce aşteaptă ei să audă“, ne-a spus artistul.

Cântă despre locurile natale

Este original şi nu se chinuie pentru a fi aşa. Versurile sale aduc aminte ascultătorului de locurile natale, de mamă şi de iubiri pierdute. Nu e nimic nou, dar modul în care le cântă sunt deosebite prin sensibilitate şi acurateţea interpretării.
Faţă de alţi cântăreţi de folk, Jul, aşa cum îi spun prietenii, foloseşte o tehnică nouă în folkul românesc, fingerstyle.

„Înseamnă ciupirea simultană a mai multor corzi  dându-se astfel impresia că se aude basul, suportul armonic şi linia melodică în acelaşi timp. Când lovesc uşor pe corti sau pe corpul chitarei se aude de parcă ar fi o formaţie întreagă“, ne-a spus Iulian.

image

El a învăţat această tehnică de la un bun prieten, tot muzician, care i-a arătat că o chitară poate fi un instrument complex. Spune că ar fi vrut să descopere acest stil mai devreme, dar „nu este timpul pierdut, mai am multe de învăţat şi poate că experienţa acumulată mă face să apreciez altfel surprinderea publicului decât dacă aş fi debutat cu acest folosind această tehnică, poate nu ma fi bucurat la fel“, ne-a mai spus Baldovin.


Muzica, moştenire de familie

Prima trupă în care a cântat a fost înfiinţată, în anul 1996, de el împreună cu fratele său, George şi un bun prieten, Ovidiu Maxim. Apoi, împreună cu trupa sau solo, a luat zeci de premii la festivaluri şi concursuri de muzică, în ţară şi în străinătate. A urcat pe aproape toate scenele importante şi a cântat alături de cele mai mari nume din folk. De cinci ani poate fi ascultat în cluburile în care se cântă folk din Capitală, pentru că a părăsit Iaşiul pentru a se locui în cetatea lui bucur. „Nu contează unde cânt, important este să cânt. este adevărat că mutarea mea a fost o decizie cu aspecte economice. Aici îmi voi înregistra un album şi am mai multe contracte şi oportunităţi“, ne-a mai spus Jul.

Dacă-l întrebi nu poate să-ţi spună de ce s-a apucat de muzică. „Poate pentru că altceva nu aş şti să fac. Nu ştiu dacă este vorba de talent sau înclinaţie, ştiu doar că m-am apucat de cântat ca şi cum ar fi normal să fac acest lucru, fără să-mi pun prea multe întrebări“, a spus Iulian.

Undeva însă, o moştenire genetică mai puternică decât el, i-a dictat destinul. Părinţii săi, Petronela şi Valeriu Baldovin, au înfiinţat în anii ‘80 grupul de folk „Estudiantina“, care a avut un succes uriaş printre iubitorii genului, la vremea aceea. Pentru că tatăl său a decedat, mama sa a continuat să lupte pentru a ţine în viaţă muzica folk organizând la Iaşi Festivalul de muzică folk pentru copii şi tineret „Vali Baldovin“.

image

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt muzicienii tăi preferaţi?
Mircea Vintilă în special, este plin de viaţă şi nu pot să mă satur de muzica lui. Este pe sufletul meu. Şi ca om este special, spun asta pentru că am cântat cu el şi am reuşit să-l cunosc. Te face să te simţi în largul tău şi ai ce învăţa de la el.

Se poate trăi din muzică în România?
Eu pot să spun că trăiesc decent. Nu mă voi îmbogăţi dar am ştiut de la început în ce mă bag. Sunt însă mai fericit decât aş fi fost dacă făceam o meserie bănoasă care nu implica ciupitul corzilor.

Ce-i place

„Evident, muzica dar am şi alte pasiuni. Nimic nu se compară cu momentele petrecute alături de cei dragi. Când am timp liber fac tot posibilul să mă relaxez alături de prieteni sau de familie”

Ce nu-i place
„Lipsa de profesionalism, indiferent de domeniu. Sper să ajung să trăiesc momentul în care oamenii vor învăţa să facă ceva foarte bine decât să facă mai multe lucruri prost”.

Profil:

Născut. 6 iulie 1979, Iaşi
Ocupaţie. Cântăreţ şi compozitor
Familie. Are un frate, George


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite