Bucureşti: Rodica Ionescu, dascălul de olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de fizică Rodica Ionescu a avut aproximativ 50 de elevi care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

Mai citiţi şi:

Bucureşteanca în vârstă de 62 de ani se ocupă de aproape 20 de ani de pregătirea olimpicilor naţionali şi internaţionali la fizică, astronomie şi astrofizică. Ea a început să colaboreze cu alţi doi profesori de fizică pentru pregătirea elevilor pentru olimpiadele şcolare încă din anul 1992. Astfel, profesoara a organizat tabere cu profil de fizică, a realizat culegeri de probleme şi lucrări de laborator.  

„Menirea profesorului este să formeze caractere“
Timp de patru ani, între anii 2000 şi 2004,  profesoara a pregătit olimpicii de la Centrul de Excelenţă în Fizică din Capitală. Rodica Ionescu este modestă. Ea spune că  premiile câştigate sunt în primul rând meritul copiilor, care au înclinaţie pentru această disciplină şi care se pregătesc temeinic. „Menirea profesorului este în primul rând de a le forma caracterul şi discernământul elevilor.  De multe ori, analizez împreună cu ei ce este bine şi ce este rău. Spre exemplu, dacă unul dintre elevii de la clasă încearcă să copieze îmi dau imediat seama, şi încerc să-i fac să înţeleagă că fac un lucru imoral“, explică Rodica Ionescu.

Elevii ei au obţinut peste 50 de medalii
În prezent, profesoara predă fizica în cadrul Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. Instituţia particulară de învăţământ este o adevărată pepinieră de olimpici internaţionali, anul acesta elevii acestui liceu aducând României nu mai puţin de 31 de medalii la competiţiile internaţionale, în condiţiile în care nu s-au încheiat toate concursurile. Doi elevi ai profesoarei, Ioana Zelko şi Marius Constantin, din clasa a XII-a, au câştigat luna trecută medaliile de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, competiţie ce a avut loc în Iran.

Elevii de la Liceul Internaţional de Informatică pe care profesoara Rodica Ionescu i-a pregătit au câştigat, în ultimii nouă ani, 20 de premii naţionale şi 13 distincţii internaţionale, la fizică, ştiinţe pentru juniori , astronomie şi astrofizică. În total, Rodica Ionescu a obţinut performanţe cu peste 50 de elevi. Profesoara Rodica Ionescu este co-autorul mai multor manuale pentru clasele a IX-a şi a XII-a, la editurile Teora şi Art. De asemenea, este co-autorul culegerilor de probleme pentru pregătirea olimpicilor  şi a unor ghiduri de laborator.

Profil:

Născut: 22 februarie 1947, Bucureşti
Studii: A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti
Experienţă: profesor de fizică
Familie: Este căsătorită şi are trei copii

Ce îi place

„Iubesc literatura. În timpul liber citesc beletristică, în special autori sud-americani. De asemenea, îmi place să merg în timpul liber la teatru şi să vizitez muzee. Ador să descopăr oameni, cred că toţi au ceva deosebit“, spune profesoara.

Ce nu îi place
„Nu îmi plac dezordinea şi mizeria. Un alt lucru care mă deranjează este că multe dintre personajele care apar la televizor sunt preluate drept modele de persoanele cu mai puţin discernământ“, mai spune Rodica Ionescu.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi fost vreodată premiată pentru performanţa de a avea atâţia olimpici?

Da. Am primit o diplomă de excelenţă în urmă cu doi ani, de la primul-ministru de atunci, pentru rezultatele elevilor de la Liceul Internaţional de Informatică. 

Copiii dvs. vă moştenesc înclinaţia?
Nu. Am un copil actor, altul lucrează în domeniul IT-ului şi mai am un băiat student la Grafică, în anul III.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite