Ion Vâlcu, inventatorul care vrea să scoată România din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă invenţiile sale ar fi luate în serios şi cineva le-ar transforma în afaceri, copiii s-ar da cu sania şi vara, bărbaţii nu şi-ar mai rupe spinarea ducând roaba, iar bradul de Crăciun ar fi ecologic.

Inginer de-o viaţă, Ion Vâlcu s-a apucat de invenţii la pensie, când timpul i-a fost suficient iar mintea neobosită de rutina zilnică a serviciului. A adunat în jur de 30 de medalii de aur şi argint la saloanele naţionale şi mondiale de inventică.

Prima invenţie a făcut-o în urmă cu şapte ani, când toate tomberoanele erau pline de PET-uri, iar autorităţile voiau să le toace şi să le transforme în mixtură asfaltică.

Vâlcu s-a gândit că asta ar consuma energie şi bani, aşa că a transformat sticla goală din plastic într-o vază care poate fi uşor schimbată într-o candelă. Apoi s-a apucat de invenţii mai serioase. 

A modificat roaba veche de 4.000 de ani

Apoi a făcut „ciocanul românesc” (denumire dată în ciuda cheii franceze) automat cu ajutorul căruia poţi bate cuiele cu o singură mână, sau umbrela „mâini libere”.

Inginerul vorbeşte despre invenţiile sale cu umor şi aproape toate au fost fabricate pornind de la scene simple.

„Se zice că între două nu te plouă, dar eu am încercat şi am văzut că nu e chiar aşa”, spune Vâlcu descriind povestea umbrelei care se deshide deasupra capului şi este susţinută de un ham, lăsând braţele libere. În plus, hamul este reflectortizant şi are şi un efect benefic asupra coloanei vertebrale.

Roaba ergonomică a apărut când inventatorul a văzut un muncitor care se văita de şale şi a transformat obiectul, care nu şi-a schimbat forma timp de patru mii de ani, într-o unealtă mult mai comodă. I-a ataşat două roţi mai mici, pentru a putea fi transportată mai uşor, dar şi un mecanism prin care încărcătura, în special nisipul, poate fi deversată acolo unde trebuie printr-o simplă acţionare a unei trape aflate pe fundul roabei

Sania alunecă vara ca şi iarna

Şi pentru că s-a gândit la bărbaţii care suferă de dureri de spate din cauza roabei, a inventat aparatul de masaj care poate fi pus pe spătarul oricărui fel de scaun, fie cel de la birou, cel din maşină sau fotoliul de acasă.

„Este precum vinul roşu care face bine femeilor dacă în beau bărbaţii. Aparatul tratează şi problemele de prostată”, spune inventatorul. Una dintre cele mai ingenioase descoperiri a fost sania cu şină care alunecă atât pe zăpadă, cât şi pe asfalt.

„Atunci când dă de asflat, se comportă ca tractorul pe şenilă”, spune Vîlcu care a mai inventat şi brăduţul ecologic care dansează. Pe un suport din material plastic pot fi montate crenguţe de brad natural, în felul acesta salvându-se şi pădurile de conifere.

Ochelarii care fac femeile frumoase

O invenţie recentă sunt ochelarii care masează ochii, nasul şi glanda pituitară. „Regina Cleopatra avea mereu în frunte un punct. Nu era ceva estetic, era un mic magneţel care masa glanda pituitară, responsabilă cu întregul organism. Cu aceşti ochelari, femeile vor fi mereu frumoase, şi bărbaţii mereu bărbaţi”, mai spune Vâlcu.

Întrebări şi răspunsuri:

-La ce preţ v-aţi vinde invenţiile?
-Una dintre condiţiile vinderii lor ar fi să le dau unor români, să ajute poporul român. Am avut o ofertă foarte generoasă din partea unui străin, dar nu am vrut să-i vând invenţia pentru că mai apoi ar fi vândut-o românilor la preţuri mari. În schimb, dacă guvernul consideră că vreuna din invenţiile mele este de interes naţional, şi în felul acesta am ieşi din criză, eu o donez. Cu condiţia să nu micşoreze pensiile şi salariile.

- Ce vă mai gândiţi să inventaţi?
-Odată am văzut un OZN, apoi am citit despre ele şi ştiu cum funcţionează. Asta chiar ar fi o mare invenţie, însă nu pot să vă spun mai multe.

Profil:
Data şi locul naşterii: 1 Februarie 1939, localitatea Plevna, judeţul Călăraşi
Profesie: fost inginer TCM, în Uzinele Faur timp de 40 de ani, actualmente pensionar
Familie: are o fată, Loretta Catalina de 42 de ani şi un băiat, Dan Leonard de 40 de ani, ambii stabiliţi în Londra. Din partea băiatului are şi o nepoţică de 6 ani. 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite