Ion Iliescu debutează ca actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României îşi face debutul în cinematografie în cel mai aşteptat film al anului, „Medalia de onoare“, în regia lui Călin Peter Netzer. Pelicula ajunge pe ecranele cinematografelor în 12 noiembrie.

Premiera de gală a filmului va avea loc în aceeaşi zi, de la ora 20.00, la cinematograful Studio din Capitală.

Ion Iliescu va fi prezent la proiecţia de gală, alături de Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian şi Mimi Brănescu.

Povestea

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte o distincţie pentru faptele sale de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  

Personajul principal primeşte accidental această medalie pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte.

Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit.

Până acum, „Medalia de onoare“ a obţinut premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie şi Cel mai bun Actor în rol principal).

Cel mai recent premiu este Menţiunea Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb, în octombrie 2010, pentru „un amestec – simplu, în aparenţă – de politică, tragism şi umor, cu o urmă de căldură şi umanitate”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite