Ioan Stoenică este „călător în ţara lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionat de drumeţiile pe munte şi tot ceea ce face are legătură cu natura. A început să fotografieze locurile prin care trece din 2005, de când a pus mâna pe primul aparat de fotografiat, iar acum îşi expune lucrările prin toată ţara.

Ioan a descoperit că se simte mai atras de natură decât de orice altceva în timpul excursiilor la munte pe care le făcea împreună cu numeroasa lui familie. „În 2005 am plecat în Italia să muncesc pe timpul verii ca să-mi pot cumpăra un aparat foto şi un calculator“, povesteşte Ioan cum a început totul.

De când s-a întors, tânărul şi-a dedicat tot timpul marelui său hobby, care a devenit deja un stil de viaţă. „Mă duc pe munte de cel puţin două ori pe lună şi fac drumeţii de 2-3 zile. Îmi place să merg singur de obicei, să pot sta singur cu gândurile mele şi să cutreier munţii în ritmul meu, cu toate că nu îmi displace nici atunci când merg în grup“, explică Ioan. Pe lângă faptul că organizeză expoziţii unde îi pot fi admirate peisajele pe care le imortalizează, el postează pozele şi pe blogul lui personal, acolo unde scrie şi jurnale de călătorie.

Peisaje care transmit emoţii

Ioan mai spune că prin fiecare peisaj pe care îl imortalizează încearcă să surprindă şi o emoţie. „Trebuie să fie o emoţie în spatele oricărei imagini pentru că, la rândul ei, imaginea trebuie să stârnească nişte emoţii în privitor. De câte ori cineva rămâne ţintuit pentru mai multă vreme în faţa unei fotografii simt că mi-am atins scopul“, spune artistul.
   
Doarme la stâne părăsite sau în aer liber

Călătorind de cele mai multe ori singur, de-a lungul timpului, tânărul a trecut prin nenumărate peripeţii pe care acum le povesteşte cu zâmbetul pe faţă. „S-a întâmplat să dorm sub cerul liber la -15 grade Celsius şi a fost o experienţă destul de interesantă. Eram pe Leaota şi ştiam că pe undeva este o stână părăsită dar, când am ajuns la locul respectiv, am constatat că nu mai rămăseseră decât câtreva scânduri din stână, aşa că am dormit sub cerul liber“, povesteşte Ioan.

Fotografiile lui sunt foarte apreciate în mediul online şi deja a primit o mulţime de premii şi de distincţii. Până a cum a organizat expoziţii la Ploieşti, Braşov, Iaşi, Breaza şi Sibiu. Luna aceasta, până la 30 ianuarie, lucrările sale pot fi văzute la Cercul Militar Naţional din Capitală.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce distanţă parcurgi zilnic în excursiile tale?

În general nu se măsoară în kilometri distanţele parcurse pe munte. Eu merg practic de la răsărit până la apus. Adică vara 11-12 ore şi iarna 8-9 ore.

Pe lângă jurnalele de călătorie, care sunt foarte apreciate, te-ai gândit să scrii şi altceva?

Da. Îmi place foarte mult să scriu şi chiar am început să lucrez la o carte dar, deocamdată, am abandonat proiectul. Nu definitiv, însă.

Ce-i place

Îmi place foarte mult psihologia. Să studiez felul în care gândesc oamenii şi să găsesc explicaţii.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care se complac într-o situaţie şi nu fac eforturi pentru a ieşi din ea.                  

Profil

Născut: 14 aprilie 1983, Bucureşti
Studii: A terminat Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti în 2006
Familie: Are doi fraţi şi două surori mai mici

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite