Grătarul şi capcana de şoareci eco, vedetele târgului de invenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creaţiile celor mai iscusiţi inventatori pot fi admirate până sâmbătă la Romexpo. Tot azi are loc, în aceeaşi perioadă, cea de-a 36-a ediţie a Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti (TIB).

Grătarul ecologic, salina de apartament, capcana de şoareci ecologică sau pomii artificiali care să împiedice producerea accidentelor rutiere sunt câteva dintre „invenţiile eco” pe care le-au prezentat inventatorii români la cea de XIV-a ediţie a Salonului Internaţional Inventika, de la Romexpo.

Grătarul ecologic
Nu lasă fumul să între în carnea ce sfârâie pe grătar, zeama ce se scurge din mici nu ajunge pe jăratec, iar în urmă nu rămâne decât cenuşă curată. Este vorba despre grătaul ecologic inventat de Ciubucciu Gherasim, de la Piatra Neamţ. „Carnea nu ajunge în contact direct cu sursa, cu focul adică. Se face prin radiere şi astfel timpul de preparare scade cu până la 70%. Grătarul ecologic este deja brevetat ca invenţie de Ciubucciu Gherasim şi se poate vinde pentru preţul de 90 de lei”, a explicat Neculai Voideş, reprezentantul inventatorului la târg.

Salina de apartament

Acelaşi inventator nemţean a adus la târgul de la Bucureşti încă o invenţie năstrşnică: salina de casă. Seamănă cu un acvariu, iar tot secretul stă într-un recipient plin cu sare şi pe un motoraş care face schimbul de aer din interiorul dispozitivului de sticlă. „Pentru că natura noastră este din ce în ce mai poluată, avem nevoie de o gură de aer proaspăt şi septic ca cel dintr-o salină. Astfel, dispozitivul nostru se bazează pe un generator de sare care te ajută să insipri aerul curat, încărcat cu sare. Se poate face şi aromoterapie, folosind diverse arome. Salina de apartament este duşmanul cel mai de temut al răcelilor. Zece minute în salină înseamnă sănătate curată”, a mai spus Voiadeş.

Demonstraţii de minitehnicus la TIB
Compresoare, pistoane şi alte maşinării ingenioase, acţionate doar de un simplu buton formau cu zgomotele lor o adevărată simfonie „tehnică” la TIB 2010. Într-un colţ al târgului se făceau demonstraţii de producere a proptotipurilor de maşini, Dacia Duster fiind unul dintre autoturismele a căror machetă putea fi produsă în timp real. În alt colţ producătorii de amortizoare, de la cele mai fine până la cele utilizate pentru rachete spaţiale, îşi testau prodesele cu ajutorul unui pahar cu vin, care supus unui şoc, rămânea intact.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite