Învăţăturile lui Dragnea către primarii PSD-işti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, le cere subalternilor din ţară să mobilizeze electoratul la referendumul din 29 iulie cu tombole şi petreceri.

În plină campanie pentru referendumul de demitere a preşedintelui, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, joacă rolul de organizator de evenimente artistice. Redacţia „Adevărul" a intrat în posesia unor scrisori oficiale trimise de către acesta primarilor social-democraţi, prin care le cere să mobilizeze cât mai mulţi cetăţeni la votul din 29 iulie. Directivele au scopul de a „stimula" prezenţa prin mijloace aflate la limita legii.

Astfel, în primul document, Dragnea le cere colegilor săi de partid să organizeze secţii de votare pe litoral, chiar în staţiuni, printre chioşcurile cu gogoşi şi gheretele cu îngheţată. „Perioada concediilor de vară poate afecta buna desfăşurare a referendumului naţional din 29 iulie 2012 în ceea ce priveşte posibilitatea exercitării dreptului la vot", motivează liderul PSD-ist.

Citeşte şi:
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Şobolanii


Mai multe secţii de vot pe litoral

Îngrijorat de soarta alegătorilor plecaţi în vacanţă chiar în perioada referendumului, Dragnea le adresează edililor indicaţii imperative. „Vă rog urgent ca propunerile pe care le fac primarii pentru delimitarea secţiilor de votare în vederea emiterii ordinului Prefectului să aibă în vedere ca secţiile de votare să fie organizate şi în staţiunile turistice care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale distincte", se arată într-una dintre epistolele lui Dragnea.

Pentru a se asigura că primarii înţeleg exact despre ce este vorba, secretarul general lămureşte, prin exemple, că „Primăria Mangalia trebuie să aibă în vedere să fie organizate secţii de votare şi în staţiunile care îi aparţin administrativ - Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp". Nici Constanţa nu scapă de directivele PSD-iste, astfel încât „Primăria Constanţa trebuie să aibă în vedere să fie organizate secţii de votare în staţiunea Mamaia".

Obiectivul PSD:prezenţă de 60%

Dragnea nu i-a uitat nici pe directorii de campanie PSD, care au primit, de asemenea, o scrisoare în care îi anunţă care este „obiectivul major al campaniei electorale", şi anume „Participarea alegătorilor într-o proporţie covârşitoare (min. 60%) la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu".





Politicianul le-a cerut „aghiotanţilor" lui să „organizeze în fiecare localitate, cu sprijinul unei organizaţii neguvernamentale, o tombolă cu premii la care vor participa alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012".

image

Totodată, Dragnea recomandă ca premiile „să nu fie mari ca valoare, dar în număr cât mai mare (...) Acestea pot fi, de exemplu, bilete la concerte, filme, cărţi, vacanţe, cartele de telefon etc.". De asemenea, le solicită directorilor de campanie să organizeze diverse evenimente în ziua votului. El sugerează ca alegătorii să aibă „intrare liberă la ştrand/club", iar „un post local/regional/naţional de radio sau TV să organizeze în toate municipiile mari un «Summer party» pentru cei care au votat".



Mai mult, secretarul general al PSD face politică cu clovni şi zâne. El recomandă „organizarea în apropierea unor secţii de votare a unor spectacole sau locuri de joacă (evenimente cu clowni, baloane, zâne, biciclete etc.) pentru copiii ai căror însoţitori fac dovada participării la vot".

Stimularea electoratului, la limita legii

Un specialist în Drept Constituţional a declarat, pentru „Adevărul", că aceste practici reprezintă o capcană, întrucât se află „într-o zonă gri, la limita legii". „Dacă nu pot fi catalogate direct drept ilegale, aceste iniţiative sunt profund imorale", a explicat el. Expertul adaugă că astfel de trucuri au fost folosite şi în timpul guvernării lui Adrian Năstase, mai exact în octombrie 2003, la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei.

2

Andra Chesaru, director al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului de Interne, a declarat că numai Biroul Electoral Central (BEC) are competenţa de a se ocupa de organizarea secţiilor de votare. „Noi doar asigurăm ordinea şi siguranţa publică", a precizat Chesaru. Contactaţi de reporterul „Adevărul", reprezentanţii BEC nu au făcut nicio declaraţie legată de iniţiativa liderului PSD-ist, sfătuindu-ne să citim „legislaţia de pe site-ul biroului". 



"Dacă nu pot fi catalogate direct drept ilegale, aceste iniţiative sunt profund imorale.''
specialist în  Drept Constituţional

Cine este Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este secretarul general al PSD din iulie 2009 şi deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, începând cu luna iunie 2000, aflându-se la al patrulea mandat. A fost ministru de Interne, pentru două săptămâni, în timpul Guvernului Boc. Una dintre acuzaţiile grave la adresa lui Dragnea este că România ar putea pierde finanţări de 743 de milioane de euro din fonduri europene şi din cauza lucrărilor pe care acesta le-a gestionat. „Baronul local" a acordat două contracte de reabilitare a drumurilor firmei Tel Drum, care aparţine unor foşti colegi aflaţi în relaţii de afaceri cu soţia sa.

Tombolă cu Dacia Logan la alegerile locale din Suceava

Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu (foto), a organizat în municipiul Suceava, cu ocazia alegerilor locale din acest an, o tombolă cu iz electoral. La concurs au putut participa toate persoanele care şi-au exprimat votul în ziua alegerilor locale. Premiile au constat într-un autoturism Dacia Logan şi aparate electrocasnice şi electronice, precum aspiratoare, laptopuri, tablete şi telefoane mobile.

Candidatul USL pentru funcţia de primar al Sucevei a declarat, la vremea respectivă, că tombola este o acţiune de motivare a populaţiei să participe la vot. Iniţiativa lui Alexandru Băişanu i-a motivat în aşa manieră pe suceveni încât l-au ales pe contracandidatul lui, respectiv PDL-istul Ion Lungu. El a mai spus că, în democraţie, oamenii trebuie să aibă un interes pentru a fi convinşi să meargă la vot, mai ales în aceste vremuri, când lumea este sătulă de politicieni.

Ce spune Legea referendumului

Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului precizează că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Reglementarea menţionează că şi „tentativa se pedepseşte". De asemenea, potrivit legii, „cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului se suportă după cum urmează: a) din bugetul de stat, pentru referendumul naţional; b) din bugetul comunei, oraşului sau judeţului, după caz, pentru referendumul organizat la nivel local".

3
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite