Mircea Tudor: "Până în noiembrie sperăm ca aparatul de depistare a cancerului în 6 minute să fie gata"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Tudor, câştigătorul Marelui Premiu al Salonului de la Geneva 2009 va finanţa spectaculoasa invenţie a unei chimiste din România. Aparatul-minune va utiliza senzorul de depistare precoce a bolii, descoperit de românca Raluca van Staden. Invenţia ei a fost premiată, zilele trecute, la Geneva. În curând, aparatul va fi produs la Societatea MB Telecom din Otopeni, condusă de Mircea Tudor.

1.    Dumneavoastră i-aţi deschis drumul, spre podiumul Salonului de la Geneva, din acest an, chimistei Raluca van Staden. Ce v-a determinat să  o susţineţi?
Pe chimista Raluca von Staden şi pe soţul său i-am cunoscut anul trecut la Geneva, când am câştigat Marele Premiu pentru „Roboscan M1”, aparatul care „vede” tot ce transportă camioanele. Atunci am avut ocazia să aflu de invenţia la care lucraseră timp de 12 ani. Fiind inginer electronist, am înţeles foarte bine cum poate fi exploatată această extrordinară descoperire şi m-am hotărât să o susţin prin tot ce îmi stă în putinţă. Pentru că este ceva extrordinar să le oferi oamenilor un mijloc simplu şi ieftin, prin care să afle dacă au cancer, din cele mai incipiente stadii.

2.    Cum aţi reuşit să va impuneţi punctul de vedere?
Ca urmare a câştigării marelui trofeu al Salonului, am fost invitat să fac parte din juriul concursului, ca membru liber, adică unul dintre cei 11 astfel de juraţi, a căror putere de decizie este superioară celor din comisiile de specialitate.

Ca să determin plenul juriului să-i acorde  chimistei Raluca von Staden Premiul pentru cel mai bun inventator din lume, adică, al doilea din cele trei, premii OMPI (pentru proprietate intelectuală), care urmează după Marele Premiu, m-am luptat “la baionetă” cu preşedintele Comisiei pentru Medicină.

Acesta, fiind, de profesie medic, nu avea comentarii legate de tehnologie, ceea ce era determinant în invenţia soţilor von Staden. De asemenea, aducea argumente filosofice conform cărora <nu e bine să ştii că ai cancer>. I-am replicat că suntem la un concurs de invenţii, nu la un salon de filozofie.

3.    Când s-au dus aceste discuţii şi cum s-au finalizat confruntările dintre membrii juriului?
Disputa a avut loc pe 21 aprilie şi până la urmă am avut câştig de cauză. În noaptea aceleiaşi zile eram deja în posesia listei cu premianţii. A doua zi am întâlnit-o pe chimistă, dar nu i-am spus că am lista, pentru că doream să nu-i stric surpriza. Am fost inspirat, pentru că la festivitate de premiere, de pe 27 aprilie a.c. care a fost, ca de obicei, grandioasă, surpriza a fost extrordinară. Aşa că, la ultimile ediţii, cea a 37-a şi cea a 38-a, ale presigiosului Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, România s-a aflat pe podium, prin invenţiile noastre.

4.    Cum aţi ajuns la hotărârea de a construi aparatul în care să fie înglobat acest senzor?
Societatea pe care o conduc, MB Telecom este specializată  în procese de automatizare, ingineria traficului şi sisteme de securitate. Dacă am construit noi Roboscanerul M1, care include opt domenii tehnologice, vom reuşi să construim un aparat în care să fie înglobat senzorul, precum un creier genial în propriul corp.

Va fi nevoie doar de un hardware specializat şi de dezvoltare de soft. Acest aparat va conţine un microcomputer integrat care va analiza datele furnizate de senzor, pe baza probei de sânge, prelevată doar dintr-o picătură, va memora informaţiile într-o bază de date şi va trasnmite date către alte prelucrări, oricât de complexe. 

5. În ce stadiu vă aflaţi cu proiectul, ce resurse presupune realizarea acestui aparat şi câmd credeţi că va fi gata?
Am început să lucrăm de acum două luni şi am definitivat caietul de sarcini. Până în luna noiembrie sperăm ca aparatul să fie gata de testări. Vom aloca patru specialişti şi estimăm că ne va costa, până la faza de testare, aproximativ 500.000 de euro, bani pe care MB Telecom îi dă ca un credit, în baza consideraţiei acordate acestei invenţii şi descoperitorilor ei. Este un proiect 100% românesc şi particular.

6. Statul român nu s-a implicat cu nimic?
Nu ne-a contactat nimeni şi nu am primit nicio propunere. Dar este cu atât mai mare bucuria de a ne uni forţele, noi cei care am atras admiraţia comunităţii interbaţionale a inventatorilor şi să reuşim să realizăm un aparat unic în lume, care surclasează toate celelate metode de investigaţie folosite astăzi, scumpe, cu intervenţii care agresează organismul şi care durează incomparabil mai mult. Cancerul este un pericol care trebuie lichidat înainte de a se manifesta, ceea ce sperăm că va face aparatul nostru.

O invenţie genială
Unic în lume, senzorul inventat de soţii Raluca şi Jacobus Frederick van Staden poate depista prezenţa cancerului în organism, pe baza analizei biomarkerului (o substanţă produsă de organism, ca răspus specific pentru fiecare boală), dintr-o  picătură de sânge.

Doar acest senzor poate analiza concentraţii extrem de slabe, de ordinul nanogramelor pe mililitru, ceea ce îi permite să semnaleze cancerul în cele mai incipiente forme. În prezent el recunoaşte prezenţa cancerului de sân, de ovare, de prostată şi gastro-intestinal şi are posibilitatea de a fi extins la toate celelalte forme, în funcţie de obţinerea biomarkerilor specifici.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite