Bucureşti: Cosmin Gheorghe a câştigat trei medalii la Olimpiadele Internaţionale de Informatică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul a câştigat, până în prezent, două medalii de aur şi una de argint la olimpiadele internaţionale de informatică. Cosmin este unul dintre cei patru elevi care au reprezentat anul acesta România la Olimpiada Internaţională de Informatică, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Plovdiv, în Bulgaria. La această competiţie au participat 305 concurenţi din 83 de ţări.

Elevii români nu s-au întors acasă cu mâna goală: Cosmin împreună cu un alt coleg de-al său de la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală au reuşit să câştige câte o medalie de aur, un alt bucureştean a fost premiat cu argint, iar un elev din Târgu Mureş a luat bronzul.

„Sunt foarte fericit că am reuşit să reprezentăm România şi că ne-am întors victorioşi acasă“, spune Cosmin.

Două medalii de aur doar în 2008
El nu este totuşi la prima reuşită la acest nivel. Bucureşteanul a fost premiat tot cu aur în 2008, după ce în 2007 se întorsese de la aceeaşi competiţie cu medalia de argint.

„Mi s-a părut mai uşor anul acesta decât în anii precedenţi“, recunoaşte Cosmin, care a reuşit să rezolve şase probleme din cele opt de la concurs.

În afară de competiţiile internaţionale, a mai participat şi la concursuri regionale, la care a reuşit să obţină, de asemenea, rezultate remarcabile. „Am participat la trei olimpiade de informatică unde vin elevi doar din Europa Centrală. La aceste competiţii, am reuşit să iau aurul în 2008, iar în 2009 argintul“, povesteşte tânărul.

Pasionat de programare încă din generală
Cosmin a început să fie pasionat de programare încă de când era în gimnaziu. La Colegiul Naţional „Tudor Vianu“, unde a făcut clasele V - VIII, se organizau cercuri de pregătire la această disciplină, susţinute de unul dintre profesorii de informatică din liceu.

„Dan Grigoriu îl cheamă pe cel care mi-a insuflat pasiunea pentru programare. S-a ocupat foarte mult de noi şi asta m-a făcut să îmi aleg acest drum“, spune bucureşteanul.

A început să participe la olimpiadele naţionale încă din clasa a V-a, iar trei ani mai târziu a obţinut primul rezultat bun din viaţa sa: locul întâi. De atunci, până în prezent, în fiecare an a reuşit să iasă primul pe ţară, la această competiţie.

„Nu mă pricep la tot ce ţine de calculatoare“
Cu toate că este foarte bun la programare, Cosmin recunoaşte că nu se pricepe la toate lucrurile care ţin de calculatoare. „Mă enervează că toată lumea se aşteaptă să ştiu tot. Sunt prieteni care mi-au cerut să le repar Windows-ul şi s-au mirat când le-am zis că nu, nu mă pricep“, povesteşte Cosmin.


ÎNTREBĂRI

Ce vrei să faci mai departe?
În perioada imediat următoare o să fac o pauză în care să mă decid ce vreau să fac. Din octombrie o să încep facultatea. Am fost admis la două unităţi de învăţământ superior: la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Politehnica Bucureşti şi la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, aşa că o să am ocazia să aflu ce îmi place.

Câte ore te pregăteşti pe zi pentru olimpiade?
Cu câteva luni înainte de o competiţe, mă pregătesc, în medie, cam cinci ore pe zi. Oricum, lucrez mai puţin decât înainte. Încerc să îmi fac timp, totuşi, şi pentru alte activităţi.

Ce-i place
„Îmi place să fac sport. De obicei fac jogging şi merg destul de des la sală să mă menţin în formă. Când am timp, merg cu prietenii la un baschet sau încingem o partidă de ping-pong“, spune bucureşteanul.

Ce nu-i place
„Detest făţărnicia şi falsitatea. Cu toate că am trăit toată viaţa în Bucureşti şi ar fi trebuit să mă obişnuiesc cu asta până acum, nu suport aglomeraţia din mijloacele de transport în comun“, recunoaşte tânărul.

Profil
Data şi locul naşterii: 14 februarie 1990, Bucureşti
Studii: A terminat Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti
Familie: Are o soră şi un frate, ambii mai mari decât el.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite