Bucureşti: Inspecţia Muncii dă statistici, muncitorii mor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intensificarea controalelor la şantierele din Capitală nu a dus la prevenirea accidentelor de muncă. Statisticile arată că cinci din cei şase muncitori care au murit pe şantierele din ţară sunt din Bucureşti. Ultimul a decedat aseară în cartierul 13 Septembrie.

Reprezentanţii Inspecţiei Muncii au prezentat astăzi rezultatele, sancţiunile şi statisticile acţiunilor realizate de către inspectori de la începutul anului. Potrivit acestora, la nivel naţional, au avut loc 86 de accidente în domeniul construcţiilor, dintre care şase mortale. Cinci dintre muncitorii decedaţi lucrau la şantierele din Bucureşti. Anul trecut, au avut loc 851 de accidente, dintre care 111 mortale.

Cea mai recentă tragedie s-a petrecut aseară în cartierul 13 Septembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, muncitorul Dorel Maftei, care avea 28 de  ani şi era dintr-o comună vasluiană, lucra la refacerea izolaţiei unui bloc. Tânărul a căzut de pe schelă, de la etajul opt al blocului 109 de pe Calea 13 septembrie, pe centrala imobilului. Schela s-a desprins şi ea, căzând peste maşina firmei pentru care lucra.

Schelă improvizată
„Decedatul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală. Cauzele accidentului încă nu se cunosc, acestea urmând să fie stabilite în urma necropsiei“, a explicat Ciocan. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Anca Onofrei, a declarat că un echipaj SMURD a ajuns imediat la faţa locului. „Muncitorul a murit pe loc. Echipajul SMURD a constat decesul“, a spus reprezentanta ISU. Inspectorul ISCIR, Dragoş Bârsu a declarat astăzi că, din primele cercetări, instalaţia de coborâre era improvizată.

“Nu putem controla toate şantierele”
La locul producerii accidentului, astăzi, în jurul orei 11.30, niciun un muncitor nu mai lucra la izolaţia acoperişului blocului. Unul dintre locatarii blocului vecin, Muşat Dumitru, spune că la ora producerii tragediei muncitorii făceau curat pe acoperiş, luau balastrul şi îl coborau de pe bloc, pentru că urmau să reamenajeze izolaţia. „Era prima lui zi de lucru şi muncea la clădire cu fratele lui. Păcat de el!“, a spus femeia de serviciu a blocului.

Reacţia inspectorul general din cadrul Inspecţia Muncii, Ionel Pricop, este simplă:  „într-un oraş atât de mare ca Bucureştiul există un număr foarte mare de şantiere, pe care nu le putem verifica deodată. “Chiar dacă tematica acestei campanii a fost , în timpul controalelor, am găsit şi schele care nu aveau toate elementele de siguranţă şi le-am suspendat activitatea”, a mai spus Pricop.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite