Înghesuială la ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de intrarea gratuită, copiii sub zece ani dau buzna la bazine La intrarea în ştrandurile Ciurel, Giuleşti şi Berceni, administratorii măsoară din ochi vârsta copiilor care

Profitând de intrarea gratuită, copiii sub zece ani dau buzna la bazine

La intrarea în ştrandurile Ciurel, Giuleşti şi Berceni, administratorii măsoară din ochi vârsta copiilor care vor să intre liber la scăldat.

Prima săptămână de gratuitate la ştrandul Berceni din Capitală. La intrarea în complexul de agrement, este lipită o foaie pe care scrie "Copiii sub şapte ani intră gratis".

Dispoziţia edilului-şef Sorin Oprescu, care se aplică pe perioada vacanţei de vară a elevilor, arată însă clar că limita de vârstă este de zece ani. Acces gratis au însă numai copiii însoţiţi de adulţi. "Este bună iniţiativa lui Sorin Oprescu, ştiam de ea, dar mi s-a cerut să plătesc biletul pentru fiica mea de şapte ani", a spus Cătălin Stroe, venit cu familia la plajă. Ştrandul are o capacitate maximă de 500 de persoane şi doi salvamari. "Salvamarii sunt de la noi, dintre cei care înoată mai bine", a spus Aurel Nicolae, administratorul ştrandului.

Copiii de 10 - 14 ani au liber la bălăcit

Dacă la Berceni se făcea exces de zel, pe ştrandul Ciurel, din sectorul 6, angajaţii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (Alpa) aproape că nu mai puteau face diferenţa între copiii de 10 şi cei de 14 ani.

Se intra gratis, de-a valma. Luni, pe la amiază, erau aproape 100 de persoane care se bălăceau în cele două bazine. "Capacitatea ştrandului este de 1.000 de persoane, iar pentru siguranţa înotătorilor veghează şase salvamari", a spus Virgil Cârstea, directorul ALPA din cadrul Primăriei Capitalei.

Totuşi, copiii sub zece ani nu pot intra aici neînsoţiţi decât dacă îşi plătesc biletul. "Am plătit trei lei de fiecare, pentru că nu aveam însoţitor", a spus Emanuel, de zece ani, în timp ce înota alături de alţi prieteni de aceeaşi vârstă.

În Giuleşti, la ştrandul cu acelaşi nume, lumea nu prea dădea năvală. "Suntem prost poziţionaţi şi nu prea aveam clienţi, dar vin mai mulţi la sfârşit de săptămână", a spus Maria Matei, administratorul ştrandului. Capacitatea ştrandului este 300-350 de persoane şi există un salvamar. "Sunt de ajuns salvamarii pe care îi avem, pentru că niciodată n-or să se înece, Doamne fereşte, 100 de persoane deodată", a spus Cârstea.

Salvamarii, o problemă în ţară

La Piteşti, nu există niciun fel de supraveghetori pentru ştrandurile din oraş, deşi copiii au acces la bazine fără însoţitor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Piteşti, Monica Colfescu, când un copil se accidentează, părintele este de vină. La ştrandurile din Severin sarcina de supraveghere le revine angajaţilor ştrandurilor. (Iulia Cojocaru/ Iulian Gogonea)

Pericol de boli şi de accidente

Supraaglomerarea ştrandurilor este un risc pentru cei care merg la bălăceală şi la plajă. "În aceste condiţii, trebuie făcut un control serios şi des al calităţii apei.Dacă se depăşeşte capacitatea de epurare a apei din bazin, există riscul de conjuctivite, hepatite, boli cutanate sau micoze", a explicat prof. Dan Forsea, de la Clinica dermatologică a Spitalului Colentina.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite