În sistemul sanitar de astăzi: „Nu avem timp să dăm tratament într-o oră la 46 de copii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zi de muncă a asistentelor de la Spitalul de Copii „Marie Curie" din Capitală înseamnă supravegherea a zeci de pacienţi, administratea tratamentului şi completarea fişelor. În unele unităţi sanitare de prestigiu din Bucureşti lipsa de personal ajunge şi la 40 %, iar autorităţile responsabile nu au soluţii.

Exodul cadrelor medicale în străinătate face ca misiunea colegilor lor rămaşi în România să fie din ce în ce mai greu de îndeplinit. Reporterii ADS au petrecut o zi cu medicii şi asistentele din spitalele cu deficit de personal din Bucureşti pentru a relata despre greutăţile cu care se confruntă aceştia.

Mariana Dinu este asistentă la secţia de Pediatrie III de la Spitalul de Copii „Marie Curie", unde deficitul de personal este de aproape 50 %. Bucureşteanca şi-a început tura dimineaţă, la ora 7.00. A climatizat secţia, apoi a început să le administreze bebeluşilor antibiotice, întrucât au început să piue sirenele de avertizare care anunţă că tratamentul din perfuzii s-a terminat. Are în grijă, împreună cu colega sa, Elena Badea, 46 de copii. Conform indicaţiilor medicale, trebuie să termine administrarea antibioticelor intr-o oră.

Garda se uneşte cu tura de zi

„Din 18 asistente câte eram am rămas doar nouă. Din cauza lipsei de personal acum avem ture de 12 ore în loc de opt. Dar de multe ori, după ce terminăm garda, a doua zi dimineaţă intrăm în tura de 12 ore. Nu îţi permiţi să greşeşti şi uneori avem cazuri de reanimare. Şi acum nu avem timp să dăm tratamentul tuturor bebeluşilor într-o oră", ne-a spus Mariana.

Asistenta ne-a arătat lista internărilor dintr-o zi:

image

După ce le-a administrat tratamentul bebeluşilor, asistenta a preluat noile fişe de recoltări şi s-a pus la punct cu schimbările de tratamente. La ora 9.00 a preluat încă şase bebeluşi, toţi în stare gravă. Le-a făcut hârtiile de internare şi i-a instalat în pătuţuri. În acelaşi timp, un bebeluş are nevoie să i se cureţe furtunul prin care i se administrează tratamentul, întrucât i se administrează alte medicamente. „Kateterul trebuie curăţat cu mare atenţie, pentru că ajunge pe vena centrală, pe aortă şi este e vital să nu greşeşti", ne-a explicat asistenta (foto).

image

Între tratament şi completarea fişelor

La ora 12.00, timp de o oră, le-a administrat micuţilor din secţie a doua tură de tratament. La ora 14.00, bebeluşii primesc din nou tratament, după care cinci bebeluşi au nevoie de internare, iar pentru alţi 15 trebuie să scrie fişele de externare. În tot acest timp, un bebeluş are nevoie să i se schimbe branula. La final de program, la ora 19.0,0 Mariana predă tura altei colege, mulţumită că şi-a dus la bun sfârşit sarcinile.
"Personalul pleacă, iar legea ne dă voie să angajăm un singur om la şapte posturi descoperite. Raportul este halucinant!", spune şi directorul Spitalului Marie Curie, dr. Radu Tăbăcaru

Un singur chirurg pentru operaţii

Deşi majoritatea medicilor şi asistenţilor din spitalele din Bucureşti este plătită pentru trei gărzi pe lună, aceştia ajung să facă opt ture de gardă. Şi la secţia de Chirurgie - Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti un singur medic se ocupă în turele de noapte de 25 de pacienţi.

Dr. Florin Chirculescu, şeful secţiei, a intrat de gardă la ora opt dimineaţa. A vizitat pacienţii, a mers la un control postoperator, după care a intrat în operaţie timp de trei ore. „A fost o operaţie cu complicaţii, pentru că nu ştiam exact ce are pacienta. Sângera încontinuu şi era o tumoră cât un pumn lipită de plămân. În timpul nopţii, la astfel de operaţii nu există de gardă un al doilea specialist în chirurgie toracică, aşa cum ar trebui, întrucât aici suntem doar trei medici în loc de şase pe secţie", ne-a spus medicul (foto) la ieşirea din sala de operaţii.

image

După operaţie, doctorul Chirculescu a mers la contravizită în saloane, apoi a urmat o noapte lungă în care a preluat zeci de pacienţi de la Urgenţe. Tura de gardă se încheie de regulă a doua zi, la ora 12.00.

Pacienţii mulţumiţi că scapă cu viaţă

Maria Vasile în vârstă de 53 de ani a fost operată de o tumoră în zona toracică la Spitalul Universitar de Urgenţă. Femeia suferise mai multe intervenţii chirurgicale anterior. „Sunt de două zile internată. Medicii se preocupă. Au venit mereu, la fel şi asistentele. Nu am ce să le reproşez. Eu, oricum, am avut mai multe operaţii şi au de lucru cu mine. Sper să fie bine!", ne-a spus aceasta.

Lipsa de personal desfiinţează liniile de gardă

Deficitul de personal în spitalele din Bucureşti este în medie de 25 %, însă în unele unităţi ajunge chiar şi la 50 de procente. "Nu putem opri oamenii să plece unde sunt mai bine plătiţi. Deficitul va creşte şi nu îl vom putea opri fără finanţare", a declarat preşedintele Colgiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Ioan Lascăr.

La Spitalul de Copii "Marie Curie", din schema de personal lipsesc 98 de asistente, peste 20 de medici şi 80 de infirmiere. "La secţia de Terapie Intensivă Nou - Născuţi nu avem linie de gardă, iar la capitolul infirmiere, o singură persoană curăţă o secţie cu 60 de paturi. Practic aceeaşi infirmieră curăţă bolnavii, saloanele şi le aduce mâncarea. La Oncologie, în loc de patru câte erau, acum avem doar o asistentă pe tură. Limităm internările", ne-a explicat dr. Radu Tăbăcaru, directorul Spitalului de copii Marie Curie .

Saloanele, închise temporar

La secţia de Pediatrie III, jumătate din saloane sunt închise temporar din cauza lipsei de personal. „Noi avem 53 de paturi, dar cu personalul pe care îl avem, purtem utiliza legal doar 27 de paturi. Postăm afişe pe uşile saloanelor cum că sunt închise din cauza lipsei de personal, dar avem zile când internăm şi 47 de bebeluşi.Nu îi putem refuza, dar legal noi suntem răspunzători", ne-a spus şefa secţiei Pediatrie III din Spitalul de copii „Marie Curie", Sara Alexandrescu. De cele mai multe ori, graficul de lucru de pe hârtie nu coincide cu cel real. Asistentele fac mult mai multe gărzi. La secţia de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă, 15 zile din lună nu este asigurat serviciul de gardă. Şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca" se confruntă cu un deficit de 125 de asistenţi, 34 de medici şi 23 de infirmiere.

image

Drama de la Giuleşti s-ar putea repeta oricând

Bebeluşii arşi de vii la Maternitatea Giuleşti şi nou născutul mort de la Spitalul "Marie Curie" sunt doar câteva dintre victimele sistemului sanitar defectuos din Bucureşti. În urmă cu un an, şase bebeluşi au decedat iar alţi cinci au fost mutilaţi pe viaţă, după ce în secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti a avut loc o explozie provocată de un scurtcircuit la aparatul de aer condiţionat. Asistenta care trebuia să îi supravegheze nu era acolo.

În urmă cu două luni, medicul Nicolae Pleş a intrat în stop cardiac la jumătate de oră după ce a ieşit dintr-o operaţie de câteva ore. Doctorul era epuizat după ce lucrase o perioadă lungă 12 ore pe zi. Un alt bebeluş, care prezenta complicaţii ce-i drept, a decedat zilele trecute în secţia de terapie intensivă pentru nou - născuţi a Spitalului de Copii "Marie Curie", unde nu există linie de gardă. Părinţii micuţului au deschis proces unităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite