În Tunari „se trage apa“ tot în lacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de salubrizare şi localnicii deversează apele uzate în canalele de desecare. Dezastrul ecologic din lacurile de la Ştefăneşti, unde la începutul lunii au murit aproape toţi peştii, se poate repeta oricând.

Pe lângă firmele de salubrizare şi vidanjare care au aruncat ape murdare în lacurile şi canalele din zonă, la dezastru au participat şi proprietarii vilelor din Tunari, care şi-au montat sisteme improvizate de deversare care dau direct în canalele de desecare legate de salba de lacuri din Valea Pasărea.

Apa murdară se scurge prin ţevi mascate de crengi sau montate sub nivelul apei pentru a nu atrage atenţia. Scuza cea mai folosită de proprietari este că aşa au cumpărat casele şi nu ştiau că nu e voie să arunce dejecţii în apă.

Doar patru vinovaţi

În cazul mortalităţii piscicole de la începutul lunii, Autoritatea Naţională „Apele Române“ (ANAR) a dat doar patru sancţiuni împotriva celor care au deversat dejecţii în canalele din zona Tunari. Dintre acestea, amenda cea mai mare a primt-o firma SC Urban SA. care oferă servicii de vidanjare în Otopeni.

La momentul respectiv, directorul firmei Urban, Dan Ceauşescu, spunea că totul este doar o diversiune prin care administratorii bălţilor afectate vor să scoată bani de la firma lui, dar în urma analizelor făcute de ANAR s-a constatat că apele erau la nivelul maxim de poluare.

Inspectorii „Apelor Române“ au amendat SC Urban SA cu suma de 75.000 de lei pentru improvizarea unei instalaţii prin care evacuau ape uzate, fără acte de reglementare, în canalele de desecare deţinute de ANIF.

Fără staţii de epurare conforme cerinţelor UE

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte astăzi în întreaga lume. Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române“, în ţară sunt în continuare probleme mari în ceea ce priveşte calitatea apei, mai ales că peste 50% din cantităţile de poluanţi evacuate în lacuri provin din marile oraşe ale ţării.

În prezent, niciunul dintre marile oraşe ale României nu are staţii de epurare conforme cerinţelor europene, potrivit Administraţiei Naturale „Apele Române”.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite