Bucureşti: În 48 de ore te muţi în casă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii complexurilor rezidenţiale din ţară pun la dispoziţia cumpărătorilor zeci de modalităţi de achiziţionare a unei locuinţe. Faţă de acum aproximativ trei ani, când preţurile caselor erau ridicate şi totuşi vânzările erau mari, anul acesta dezvoltatorii imobiliari au înlesnit posibilităţile de cumpărare.

Dacă în anul 2007 s-a înregistrat boom-ului imobiliar în România şi se cumpăra oricât, oricând, orice, iar dezvoltatorii imobiliari „făceau legea“ pe piaţă, acum lucrurile stau exact invers.
Apartamentele vechi sunt cele care s-au ieftinit cel mai mult, dar şi la cele noi dezvoltatorii au redus preţurile sau fac diverse discounturi cum ar fi locul de parcare gratuit, precum şi oferirea mai multor variante de cumpărare, ca să atragă cât mai mulţi clienţi. Cu toate acestea, cumpăratorii sunt destul de reţinuti, timpul în care se vinde o locuinţă s-a mărit, în anii trecuţi locuinţele se vindeau imediati chiar şi în faza de construcţie.

„Vorbeam, în urmă cu doi ani, cu dezvoltatori care îşi frecau mâinile de satisfacţie întrucât vindeau chiar şi 10-15 apartamente unei singure persoane, în câteva minute, prin telefon. Investitorul respectiv, adesea, nici nu era din România, nu cunoştea locul, proiectul imobiliar, el ştia doar că trebuie să cumpere. Acum, cumpărătorii sunt mult mai atenţi“, a explicat Elena Leonte, consultant la foto-imobiliare.ro.

Modalităţi de cumpărare
În prezent, pe fondul crizei financiare, cumpărătorii sunt cei care fac legea, iar dezvoltatorii trebuie să-i recâştige prin oferte atractive şi diversificate. „Dacă o garsonieră, chiar într-un bloc vechi din Drumul Taberei, din Capitală, avea şanse în 2007 să fie vândută la aproape 80.000 de euro, în prezent dezvoltatorii au mari dificultăţi în a vinde o garsonieră nouă la 60.000 de euro“, a mai spus Leonte.

Cu toate acestea, mai mulţi dezvoltatori imobiliari din ţară au pus la dispoziţia clienţilor diferite variante achiziţionare de garsoniere, de apartamente şi de case. Spre exemplu, complexul rezidenţial Greenfield oferă opt variante de a cumpăra o casă, precum „Programul prima casă 90“, prin care cumpărătorul îşi rezervă locuinţa dorită şi are la dispoziţie 90 de zile pentru a contracta un credit. În momentul încheierii contractului, plăteşte doar 85% din valoarea casei rezervare, sau „Programul Prima Casă 48“, cumpărătorul se mută în 48 de ore în noua locuinţă şi o plăteşte în nouă luni.

Chiria, în contul avansului pentru casă
De asemenea, alte variante  de cumpărare mai sunt cele precum „Programul a Doua Casă“, „Programul Piece by Piece“, „Programul Bridge“ sau „Find-L“, prin care cumpărătorul se mută în 48 de ore, achită doar 25% din valoarea casei şi restul plăteşte în 6 ani. Cea mai utilizată metodă de către cumpărători este „CallBuy“, programul prin care se închiriază locuinţa dorită acum şi se cumpără când poate clientul. „Ofertele s-au dovedit a fi convenabile pentru cumpărători. Cea mai folosită este cea prin programul „CallBuy“, s-au făcut peste 30 de contracte de la începutul anului până în prezent. Astfel, oamenii plătesc chiria, care la cumpărare se consideră avansul pentru casă”, a spus Florian Fugaşin, reprezentant al Complexului Rezidenţial Greenfield.


Ofertă de criză la Constanţa


În Mamaia, spre exemplu, a fost construit complexul rezidenţial Mamaia Sat, iar oferta suplimentară pentru cumpărători a fost includerea locului de parcare în preţul apartamentului. „Am încercat să oferim o maşină, dar cumpărătorii au refuzat, aşa că am scăzut contravaloarea autovehiculului din preţul apartamentului“, a declarat Claudiu Pătraşcu, manager de vânzări la Dona SRL Constanţa. Între timp, preţul pe metrul pătrat variază între 700 şi 900 de euro în funcţie de dotări, în medie, cu 200 de euro mai mic decât înainte de izbucnirea crizei financiare.
Aceeaşi strategie de marketing a aplicat-o şi dezvoltatorul Max Prodexim din Constanţa. „Noi am avut prins în ofertă şi centrala pe gaze, aşa că am preferat să mai reducem din preţuri. În momentul de faţă am scăzut costul unui apartament cu 30 - 40 la sută, iar de la începutul anului am vândut cam 20 de apartamente“, a declarat Alexandru Chirion, agent de vânzări al dezvoltatorului Max Prodexim.

Dezvoltatorii clujeni finanţează clientul
Dezvoltatorii imobiliari clujeni aleg să-i finanţeze pe clienţi în speranţa să-şi vândă apartamentele. Spre exemplu, dezvoltatorii unui ansamblu din comuna Baciu de lângă Cluj acceptă plata eşalonată în rate pe doi ani, după care trebuie plătit restul de bani. Avansul este de 5.000 de euro pentru apartamentele cu o cameră, 6.500 de euro pentru cele cu două camere şi de 10.000 de euro pentru cele cu trei camere. Ratele sunt de 200, 250, respectiv 300 de euro.

Teren în schimbul apartamentului
Ieşenii care nu se pot împrumuta de la bănci, dar care vor să-şi cumpere totuşi o locuinţă sau un teren apelează la schimburi. Cele mai multe trocuri se fac între proprietarii de terenuri şi cei de maşini, dar sunt şi ieşeni care-şi dau terenurile pentru apartamente. „Astfel de tranzacţii au luat amploare din cauza crizei financiare. Faptul că obţin greu credite de la bănci, precum şi dobânzile mari, îi determină pe mulţi să-şi dea maşina pentru proprietăţi imobiliare. Măsura a mai animat puţin piaţa terenurilor“, afirmă Tudor Stoica, de la agenţia Terra din Iaşi.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite