INSTANŢĂ. Autorizaţia de construcţie pentru Aqua Parc a fost suspendată de Tribunalul Bucureşti. ONG-urile încearcă de doi ani să oprească proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile în instanţă ale ONG-urilor bucureştene au reuşit să oprească, pentru moment, lucrările de construire a complexului de agrement care se întinde pe 52.800 de metri pătraţi din Parcul Tineretului.

Prin sentinţa pronunţată pe 15 iulie 2011, Tribunalul Bucureşti a suspendat Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire pentru investiţia Aqua Parc din Parcul Tineretului. Procesul a fost iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

În momentul de faţă, dezvoltatorul trebuie să sisteze toate lucrările.

"Mai mult de jumătate din spaţiul verde a fost decopertat, s-au săpat gropi. În luna mai, beneficiarul a tăiat aproximativ 300 de arbori şi arbuşti de pe terenul în cauză fără aviz de defrişare Acum, până nu dă Tribunalul o sentinţă definitivă, dezvoltatorul nu mai are voie să facă nimic", a declarat, pentru Adevărul, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Lupta pentru Parcul Tineretului a început în anul 2009, când Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement s-a asociat cu firma privată Bleu Ciel pentru construirea complexului pe o suprafaţă de 52.800 de metri pătraţi.

Încă din acel moment s-a denunţat ilegalitatea proiectului, deoarece contractul ar fi trebuit aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Scandal între Piedone şi Oprescu

Planul Urbanistic de Detaliu şi autorizaţia de construire pentru Aqua Parc au fost emise, în 2009, de edilii de la sectorul 4. ONG-urile bucureştene au atras atenţia că aceste avize conţin numeroase ilegalităţi, printre care schimbarea destinaţiei de spaţiu verde pentru parcări şi restaurante.

Chiar la momentul demarării lucrărilor, în luna martie a acestui an, reprezentanţii administraţiei bucureştene anunţau că „acţiunea Primăriei Sector 4 (n.r. turnarea pietrei de temelie) nu are un temei legal, având în vedere că nu mai există relaţii contractuale între Bleu Ciel şi ALPAB. Contribuţia ALPAB o reprezenta terenul pe care îl are în administrare din Parcul Tineretului. În noiembrie 2010 a încetat contractul cu firma Blue Ciel din cauza neîndeplinirii obligaţiei de obţibnere a autorizaţiei de construire de la Primăria Sectorului 4".

Primarul Piedone s-a apărat, ameninţând, la rândul lui, că va da în judecată Primăria Capitalei pentru prejudiciul de imagine adus.

„Voi acţiona în judecată atât Primăria Capitalei cât şi ALPAB-ul. Eu am anunţat cetăţenii sectorului că vor beneficia de cel mai mare parc de acest gen, le-am spus că se vor înfiinţa locuri de muncă", declara primarul sectorului 4.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite