IKEA cumpără fabrica Timpuri Noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 51.000 de metri pătraţi de pe Splaiul Unirii vor fi vânduţi fondului de investiţii Interprime Properties, parte a grupului Ikea. Preţul tranzacţiei a fost de 34,6 milioane de euro, de trei ori mai mic faţă de oferta pe care a primit-o compania în anul 2007, de 93 de milioane de euro.

Peste 80% din activitatea companiei Timpuri Noi se află deja transferată într-un alt sediul din localitatea Jilava, astfel încât terenul este scos la vânzare de aproximativ patru ani. Abia anul acesta, s-a găsit o ofertă pentru întreaga suprafaţă de 51.000 de metri pătraţi, preţul de 34,6 milioane de euro părându-se directorului general Adrian Breazu „o ofertă ce nu trebuie refuzată“.

„Este un «deal» bun, unii spun că ar fi afacerea anului sau chiar a urmatorilor ani în ceea ce privesc investiţiile imobiliare. Mai avem o parte de teren care are o situaţie juridică încertă şi după ce vom reuşi să o clarificăm, o vom vinde deoarce investitorul este decis sa cumpere“, ne-a declarat Breazu. Cu banii primiţi, compania îşi va plăti o parte din datorii şi va continua investiţia la noua platformă de la Jilava.

Zonă bună pentru un mall


Cumpărătorul este fondul de investiţii Interprime Properties controlată în proporţie de peste 99,99% de către compania Romprop Holding B.V., înregistrată în Olanda la aceeaşi adresă cu firma Vastint Holding, deţinută de Inter-IKEA Group, dezvoltatorul şi operatorul magazinelor Ikea din Europa şi China.

Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru a oferi detaliic u privire la natura investiţiei pe care o vor face în una din cele mai importante zone ale Capitalei. Analiştii imobiliari sunt însă de părere că un mall ar fi afacerea cea mai bună. „Terenul se află pe cheiul Dâmboviţei, la intersecţia unui drum care duce spre Centrul Civic şi celălat spre Parcul Tineretului. Este o zonă foarte circulată şi cred că acolo, o investiţie de tip mall ar amortiza investiţia mai bine decât ar face-o câteva sedii de birouri“, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Valoarea terenului a scăzut de trei ori în ultimii trei ani

După părerea expertului, afacerea a fost benefică ambelor părţi. „Dacă în Sun Plaza s-au investit 200.000 de euro, suma de 35.000 de euro investiti în teren reprezintă cam a şasea parte, ceea ce nu e foarte mult. Şi pentru vânzător este un preţ bun, este însă o afacere de criză“, a mai declarat Zilişteanu.

Oferta primită de la Interprime Properties este aproximativ de trei ori mai mică faţă de ultima refuzată de conducerea Timpuri Noi, în valoare de 93 de milioane de euro făcută însă în perioada boomului imobiliar. În 2007 compania solicita 100 de milioane de euro fără TVA pentru vânzarea terenului. Atunci ofertele au fost refuzate de către acţionarii comapniei Timpuri Noi.

Negocierile au durat un an

Cu privire însă la ultima ofertă, directorul Adrian Breazu, spune că este ca şi încheiată. „Ne vom întruni, toţi acţionarii la 16 august dar afacerea este încheiată 100%. Cumpărătorul este foarte serios şi ne bucurăm că putem vinde tot terenul şi nu pe bucăţi. Suntem în negocieri cu Interprime de aproape un an”, ne-a mai spus Breazu. Investitotii au fost interesaţi de PUZ-ul pe care Timpuri Noi îl are pe actualul amplasament, PUZ ce prevede construcţia unor blocuri înalte de zece metri. Această informaţie poate conduce la ipoteza că în zonă nu va apărea încă un complex Ikea, pentru care nu ar fi fost necesar un asemenea PUZ.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite