Ţiganii întorşi din Franţa: “Scoteam între 50 şi 70 de euro pe zi din cerşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de ţigani români repatriaţi din Franţa au ajuns aseară pe Aeroportul „Aurel Vlaicu” din Capitală, cu două avioane care au aterizat din Marsillia şi Paris.


Îmbrăcaţi foarte diversificat, care cu haine foarte sărăcăcioase şi murdare, cu costume de trening, care cu geci de piele şi cu lanţuri de aur la gât, romii au dat nas în nas cu jurnaliştii care-i aşteptau la ieşirea din aeroport.

“Aoleo, pieiţi de-aici fir-aţi ai dracului! Ce vă interesează pe voi ce-am făcut io în Franţa, bă?”, a fost primul răspuns venit din gura unei „doamne”, care trage cu greu după ea o paporniţă de rafie. În urma ei mai vin şi doi ţigănuşi care nu par să aibă mai mult de zece ani.

Următorii noamzi sunt mai deschişi la vorbă şi le dau câteva detalii ziariştilor. “De unde aţi venit?”, întreabă reporterul. “Din Franţa!”, răspunde, sigur pe el, un bărbat de vreo 40-50 de ani. “Din ce oraş?”, insistă reporterul. “Din Scoţia!”, răspunde, mândru, bărbatul, în timp ce-şi aranjează geanta plină cu haine, pe umăr, gata de plecare. O altă ţigancă nu mai ştie cum se numeşte oraşul în care a fost. „Io nu ştiu să citesc, mamă, dar am foaia asta cu mine pe care este scris şi oraşul şi strada unde stăteam. Întrebam oamenii cum să fac să mă descurc prin oraş”, susţine femeia.

Evacuare cu scandal: Romii scoși din apartamente blochează trotuarul sub ochii polițiștilor comunitari(GALERIE FOTO)

Mulţi dintre ei recunosc că au fost în Franţa la cerşit. „Scoteam între 50 şi 70 de euro pe zi. Soţi-miu făcea cam tot la fel şi muncea pe şantier”, povesteşte o femeie. Alţii spun că au muncit, dar nu ştiu exact să explice unde şi ce făceau exact iar o mică parte recunoaşte printre dinţi că fura în Franţa.

Aproape toţi susţin că se vor întoarce în „Ţara Cocoşului Galic“ în cel mai scurt timp. „Ce să faci aici? Nu e nimic de muncă şi dacă într-un final găseşti ceva eşti plătit cu monezi. Mai bine acolo la cerşit decât să lucrez în România“, susţine Radu, un rom din Vaslui. El spune că aceşti bani pe care i-a primit de la statul francez sunt pentru el ca o excursie plătită. „Au făcut şi francezii cinste. I-am fraierit pe francezi: mă întorc înapoi peste o lună“, a mai spus bărbatul.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite