Huliganismul în Capitală a atins apogeul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

simţite cu precădere la nivelul Capitalei, a mărturisit sociologul Marius Pieleanu. Specialist în devianţă socială, acesta a arătat că "huliganul" are un nivel social, economic şi cultural

simţite cu precădere la nivelul Capitalei, a mărturisit sociologul Marius Pieleanu. Specialist în devianţă socială, acesta a arătat că "huliganul" are un nivel social, economic şi cultural "subţire", care intră în contrast puternic cu ceea ce el înţelege prin "binefacerile" capitalismului din Bucureşti.
Sociologul a atras atenţia autorităţilor asupra "creşterii constante a parabolei infracţionalităţilor", plecând de la cele mărunte, de la furturile din buzunare, până la acte de vandalism asupra mediului social. Dacă limbajul obscen sau creaţiile graffiti din transportul în comun sunt "socialmente acceptate" datorită faptului că nu au depăşit o cotă alarmantă, violenţa urbană, spune sociologul, este în continuă creştere şi din cauza neglijenţei forţelor de ordine, cetăţenii Capitalei având numai de suferit.

Poliţia Capitalei: "Fenomenul este ţinut în frâu"
Studiul sociologic demonstrează că prezenţa forţelor de ordine, înarmate cu scuturi şi bastoane, nu face altceva decât să instige la violenţă, efectul fiind astfel opus celui intenţionat. În loc să fie indusă ideea de protecţie, se anunţă prezenţa violenţei", a spus Pieleanu. Poliţia Capitalei "a definit" manifestările huliganice ca "atingere" adusă siguranţei sociale de către grupuri izolate de tineri, cu precădere "pe stadioane, şi nu în mijocul cetăţenilor". "Nu avem huligani pe străzi (…), dacă primeam sesizări, se aplicau măsurile legale", a declarat Cornel Diaconu, comisar în cadrul Direcţiei de Ordine Publică Bucureşti.
"Noi reuşim să mediem acest fenomen încă din perioada precoce (…) Bucureştiul ocupă un loc fruntaş, de cinste, tocmai pentru că reuşim să stăpânim aceste probleme", a precizat Diaconu. Conform Legii 61/1991, republicată, cu privire la regulile de conduită socială, actele de vandalism şi manifestările "nocive" pentru societate sunt sancţionate cu amendă administrativă cuprinsă între 2 şi 10 milioane de lei vechi. Gălăgioşii care nu aduc atingeri grave sistemului social, dar "operează" pe fondul consumului de alcool riscă o amendă de 1- 5 milioane de lei vechi, a declarat Cornel Diaconu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite