Hoții de cai aprovizionează măcelăriile din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de kilograme de carnea de cal  au fost vândute bucureștenilor ca fiind de vită. Polițiștii de la Investigarea Fraudelor din sectorul 2 sunt pe urmele unei rețele de samsari de cabaline care furnizează ilegal marfă halelor din marile piețe.

La o săptămână după ce autoritățile sanitare au depistat că pe rafturile  comercianților din Hala Obor  se află carne de cal deși măcelarii o vindeau pe post de vită, cumpărătorii sunt mult mai precauți pe ce dau banii.

„Carnea e de vită? Sigur nu e de cal?“, întreba ieri dimineață, un pensionar bucureștean într-unul din magazine.Omul a primit un răspuns sec care l-a convins să cumpere fără să mai facă alte verificări.

„Haideți, domnule, glumiți!Tai bucata de carne tai în fața dumneavoastră“, i-a spus vânzătorul.

Autoritățile îi sfătuiesc însă pe cei care cumpără carne de vită să arate și să nu se lase păcăliți și să ia cal.

Medicul Florentina Baciu de la Direcția Sanitar-Veterinară București a explicat care este diferența dintre carnea de cal și cea de vită. Astfel, prima are o culoare roșu închis, iar în contact cu aerul devine chiar albăstruie și este mai apoasă, iar grăsimea este de culoare galben-aurie, pe când la cea de vită, carnea este roșu deschis cu o grăsime galben-sidefie.

Veterinarii spun că și carnea de cal și cea de vită se poate consuma dacă a trecut prin controlul sanitar, însă în situația de față, problema se pune în special pentru informarea cumpărătorului care trebuie să știe ce mănâncă.

O grupare cu zece suspecți

Inspectorii Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor (ANPC) au descoperit  până în prezent că în Obor și Piața Sudului se vindea carne de cal pe post de vită.

Marfa provenea de la o rețea de hoți de cai care acționează în jurul Bucureștiului și care o cedau măcelarilor pe un preț mai mic decât cel cerut de abatoare.

„În prezent sunt peste zece persoane suspecte în acest caz și care vor răspunde penal atât pentru evaziune fiscală cât și pentru faptul că aveau acte în fals cu privire la marfa pe care o comercializau“, a declarat comisarul-șef Mihai Brânduș, adjunctul Poliției Sector 2.

Măcelarii se scuză

O parte din carnea de cal, respectiv 250 de kilograme, ar fi ajuns, totuşi, pe mesele oamenilor.

„Una dintre cele cinci firme controlate, Geomar Ideal SRL, avea restricţii la comercializare, iar noi am retras toată carnea de la vânzare şi, în aceeaşi zi, miercuri, am luat probe pentru analize. Am revenit după două zile, vineri, pentru că analizele arătau că era carne de cal şi nu de vită. Însă când ne-am întors la ei, din cantitatea  de 416 kg vânduseră deja vreo 250“, a declarat ieri preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Constantin Cerbulescu, directorul ANPC

De partea cealaltă, măcelarii se apără și spun că au respectat indicațiile inspectorilor, ba mai mult susțin că nu știau că vând carne de cal. „E o aberație! Nu știam că e carne de cal, iar noi avem toate actele în regulă după control, casa de marcat a fost închisă și nu s-a mai vândut nimic“, a declarat unul dintre reprezentanții Geomar Ideal, firmă care a fost amendată cu peste 40.000 de lei.

Cerbulescu nu-şi explică de ce doar Protecţia Consumatorului a observat lipsa unei mari cantităţi din carne, nu şi Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București. „Noi avem cifrele şi actele noastre de control, ei pe-ale lor“, a spus el.

Carnea sechestrată a fost vândută

După confirmarea analizelor, din totalul de o mie de kilograme de carne pe care inspectorii le-au sigilat au mai rămas vreo 720 de kg, care au fost trimise la Protan ca să fie incinerate.

Asta în condițiile în care deși vânzătorii au fost avertizați să nu se atingă de carnea sigilată, până la sosirea medicilor veterinari, aceștia au vândut în doar câteva ore aproape 200 de kiloagrame de carne de cal.  De aceea, medicii veterinari au apucat să mai confiște doar 413 kilograme.

„Noi câtă marfă am sigilat, atâta am confiscat de la cele cinci firme “, a susținut dr. Florentina Baciu de la Direcția Sanitar-Veterinară București. A contribuit Simona Popa

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite