Hopul din calea „Legii Capitalei”: prezenţa la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONDIŢII Referendumul pentru proiectul de reformare a Bucureştiului va fi valabil doar dacă la acesta vor participa cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot. În aceste condiţii şi potrivit listelor BEC de la ultimele alegeri locale, minumum 900.000 de bucureşteni ar trebui să vină la vot pentru ca „Legea Capitalei” să fie aprobată.

Proiectul democrat-liberal al Legii Capitalei va fi gata astăzi, iar, începând de joi, va intra în dezbatere publică. Referendumul privind administrarea Capitalei, în urma căruia primarii de sector nu vor mai fi aleşi de cetăţeni prin vot, iar oraşul va avea buget unic administrat de municipalitate, ar putea avea loc peste două sau trei luni după cum a declarat edilul Capitalei, Sorin Oprescu.

Pentru organizarea referendumului, este nevoie să se parcurgă paşii impuşi de Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Astfel, potrivit art. 14, problemele suspuse referendumului sunt stabilite de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), la propunerea primarului Capitalei, a preşedintelui CGMB sau a unei treimi din numărul consilierilor generali.

Procedeul, la fel ca la alegerile locale
De asemenea, la art. 16, se arată că data referendumului se stabileşte cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua aleasă pentru desfăşurare, iar aceasta poate fi numai duminica.
În prezent, în Capitală sunt aproximativ 1.800.000 de cetăţeni cu drept de vot, iar listele electorale vor fi făcute de către primari în cel mult cinci zile de la data stabilirii referendumului.

„Se vor întocmi liste cu persoanele cu drept de vot din Capitală şi se vor organiza secţii cu urne de votare în şcoli şi alte centre, dar şi secţii de vot speciale, toate cu pază. Procedeul va fi acelaşi, numai că cetăţenii nu vor vota o persoană, aceştia îşi vor exprima votul prin „da” sau „nu””, a explicat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. Pentru a fi însă aprobat, jumătate plus 1 din cei înscrişi pe liste trebuie să îşi exercite votul.

Şase viceprimari generali
Potrivit iniţiatorului proiectului de lege, deputatul PDL Vasile Gherasim, noua Lege a Capitalei va propune alegerea consilierilor prin vot uninominal. „Fiecare deputat de Bucureşti are câte doi, trei consilieri care vor fi aleşi pe colegii. Vor fi 30 de colegii în Bucureşti şi în jur de 60 de consilieri. Dintre aceştia, şase merg la sectoare, unde vor fi viceprimari generali, direct subordonaţi primarului general”, a declarat Gherasim.
Deputatul a mai precizat că e posibil să se schimbe denumirea de consilier general şi a menţionat că mâine sau poimâine, forma finală a legii va fi  supusă dezbaterii publice. „Vor fi dezbateri în societatea civilă, se vor organiza întâliniri cu asociaţii de specialişti în administraţie publică şi vom discuta despre eventualele amendamente”, a mai declarat Gherasim.

O altă variantă pe care ministrul Elena Udrea a menţionat-o vizează împărţirea Capitalei în atâtea sectoare câte colegii uninominale, situaţie în care nu vor mai exista primari sau viceprimari de sector, ci doar un primar general cu un consiliu. Programele generate la nivelul Capitalei, urmând să fie puse în practică la nivelul colegiilor de anumite persoane competente. Acest lucru ar însemna însă schimbarea tututor actelor bucureştenilor, de la buletin, la permis de conducere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite