Bucureşti: Practică interzisă în China, permisă în Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de bucureşteni se întâlnesc în fiecare weekend şi practică exerciţiile Falun. Practica spirituală Falun Gong a devenit cunoscută la nivel mondial după ce adepţii din China au fost persecutaţi, închişi şi torturaţi de Partidul Comunist.

Falun Gong sau Falun Dafa este o disciplină spirituală tradiţională chinezească, bazată pe trei principii: „Adevăr, Bunătate şi Toleranţă“. Ea este considerată de adepţi o practică de purificare a corpului şi a minţii, prin intermediul a cinci exerciţii speciale şi a meditaţiei.

Cunoscută în China din anul 1992, Falun Gong a adunat rapid peste 100 de milioane de adepţi, ceea ce a făcut guvernul chinez să reacţioneze, luând măsuri dure împotriva ei. În România, mişcarea Falun Gong  este prezentă din anul 2001, şapte oraşe din ţară având practicanţi cu loc de întâlnire pentru a face exerciţiile.

“Suntem mereu conştienţi, nu intrăm în transă”
În Bucureşti, cei peste 20 de adepţi ai acestei practici se întâlnesc în fiecare weekend în Parcul Herăstrau, unde-şi fac exerciţiile.

„Întodeauna am avut o afinitate pentru cultura asiatică şi m-a atras partea spirituală. Practic Falun Gong de patru ani şi am simţit multe schimbări. În primul rând, mi s-a îmbunătăţit caracterul, sunt mai bun, mai puţin egoist, nu mai există certuri în familie“, a spus Valentin Sen (român!, n.r.), în vârstă de 21 de ani, care a aflat de această practică chiar din parc. 

Exerciţiile constau în mişcări uşoare ale mâinilor în sus şi în jos, pe o muzică tradiţională chinezească, lentă. Ultimul exerciţiu din cele cinci este meditaţia în poziţia lotus, dar practicanţii rămân conştienţi tot timpul.

„Noi nu intrăm în transă ca în alte practici, suntem în permanenţă conştienţi. Încercăm să cultivăm puterea dată de linişte“, a explicat Cristina Furman, vicepreşedinte al asociaţiei cu acelaşi nume.

Chinezii din România practică pe ascuns
Printre practicanţii Falun Gong care frecventează Herăstrăul se află şi cinci chinezi. Persecuţiile din Republica Populară Chineză i-a înfricoşat pe cei cinci, care refuză să-şi spună numele.

Unul dintre ei a venit din Braşov, special pentru a face Falun Gong. Ceilalţi patru care practicau ieri aceste exerciţii vin în parcul bucureştean de patru ani.

După mai multe încercări de a-i contacta pe reprezentanţii ambasadei chineze, aceştia n-au dat niciun răspuns oficial.

„Falun Gong este o sectă, iar oamenii care practică aşa ceva sunt bătuţi în cap“, a declarat un angajat al ambasadei chineze, care a dorit să rămână anonim. 

Contrar afirmaţiilor angajatului, cei care practică Falun Gong spun că ei nu sunt o sectă, iar întâlnirile lor nu sunt politice sau religioase.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite