Bucureşti:Taxă de acces în Parcul Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) aplică, începând de astăzi, o taxă pentru cei care vor să intre cu maşinile în zona teraselor.Plata parcării este o decizie luată în baza unei hotărâri de consiliu general, adoptată încă din 2004, dar care nu a fost aplicată până acum.

Bucureştenii care au mers de dimineaţă în Parcul Herăstrău să joace tenis sau să bea o cafea la terasele din zona lacului au avut parte de o supriză: bariere şi taxă de 10 lei. „De azi se plăteşte intrarea cu maşina în parc!”, le-a spus sec portarul şoferilor nedumeriţi.
În timp ce posesorii de autoturisme erau nemulţumiţi de noile reguli, bucureştenii care veniseră în parc pe jos au lăudat iniţiativa. „Este un jaf! Eu trec zilnic pe aici. Nu am de gând să plătesc trei milioane (lei vechi n.r.) pe lună, o să-mi las maşina în altă parte!“, a spus unul dintre cei 37 de şoferi care veniseră până la ora 9.30 în parc. O mămică, Milena Stamova, în vârstă de 29 de ani, care venise cu bebeluşul în Herăstrău, este de altă părere. „Mi se pare o idee bună, deoarece maşinile nu au ce căuta în parc. Sunt şoferi care merg cu 60 de kilometri pe oră pe aleile din parc, aşa că, dcaă mă gândesc mai bine, ar trebui să le interzică accesul“, a spus femeia.

Dacă nu e interzis, se plăteşte
Reprezentanţii firmei care asigură securitatea parcului au declarat că oamenii sunt nemulţumiţi, dar că nu au existat conflicte. Mulţi şoferi au preferat să nu mai intre în parc şi să îşi caute loc de parcare pe străzile din apropiere, riscând amenzi. „Mi se pare stupid. Asta este o altă modalitate de a lua mai mulţi bani de la noi pe timp de criză. Parcul este un loc public şi este al tuturor“, a spus şi Andrei Vizante, un student din Bucureşti.

Directorul ALPAB, Radu Popa, a explicat că taxa a fost instituită prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 114 din 21.07.2004. Potrivit acesteia, în parcurile şi grădinile publice din municipiul Bucureşti se interzice accesul tuturor autovehiculelor, motocicletelor, a altor mijloace de transport motorizate. Cu toate acestea, Popa a precizat că şoferii care insistă să parcheze în Herăstrău între orele 7.00 şi 24.00 vor trebui să achite taxa în valoare de 10 lei, care este valabilă pentru toată ziua respectivă.

Cine are cale liberă
Hotărârea 114/2004 permite accesul în parc fără plata taxei autoturismelor care aparţin salvării, Poliţiei şi Pompierilor şi altor vehicule ce aparţin instituţiilor guvernului. De asemenea, autovehiculele care aparţin administratorilor parcurilor, lacurilor şi grădinilor publice, precum şi cele destinate intervenţiilor la reţele edilitare sunt exceptate de la plata taxei.
Maşinile care aprovizionează punctele comerciale din incinta parcurilor şi grădinilor publice, cu o masă totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone, pot intra numai pe baza autorizaţiei de acces, între orele 24.00 şi 7.00.

Autorizaţia de acces se eliberează de către Direcţia de transport şi siguranţa circulaţiei din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite