Bucureşti: Fiţele de Herăstrău mai tari decât cele de Dorobanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O notă de plată la o terasă pe malul lacului ajunge şi la 1.500 de lei în timp ce pe Dorobanţi se ridică la maximum 500 de lei. Nu doar preţurile ci şi atmosfera face diferenţa. Patronii spun că pe Dorobanţi se vine pentru socializare pe când în Herăstrău se duc cei care vor să petreacă până la zi.

Terasele „de fiţe” din Dorobanţi par să piardă teren în faţa celor de pe malul Lacului Herăstrău. Cele două locaţii adună aşa-zisa lume bună a Capitalei care „defilează” cu maşinile de lux, îmbrăcămintea şi accesoriile de firmă. 

Odată cu lăsarea întunericului, zeci de maşini a căror valoare depăşeşte ordinul sutelor de mii de euro, pot fi admirate în parcările şi pe aleile din parcul Herăstrău. Pe Dorobanţi defilarea ţine toată ziua pentru că este un loc de promenadă, după cum spun patronii de cafenele din zonă.


Bentley plus Prada egal sute de mii de euro

Proprietarii de Bentley, Rolce Royce, Mercedes 600, Porche Cayenne sau Maseratti sunt însoţiţi obligatoriu de domnişoare cochete cu picioare lungi. Nici ele nu se lasă mai prejos la capitolul obiecte de lux, pe braţele lor atârnând măcar o geantă Gucci, Prada, CK, Chanel, Fendi sau Vuitton. Valoarea unei astfel de genţi poate depăşi 5.000 de euro. Ca la un concurs, toate maşinile sunt parcate cât mai aproape de terasele „de fiţe”, parcă pentru a intimida concurenţa.
 

Pe Dorobanţi se socializează, în Herăstrău se dansează

Dacă nota de plată a la o masă de patru persoane, pe o terasă de pe malul lacului Herăstrău poate ajunge şi la 1.500 de lei, pe Dorobanţi cea mai mare notă de plată pentru acelaşi număr de persoane nu depăşeşte 500 de lei. Nu preţurile fac diferenţa, pentru că sunt aproximativ aceleaşi, adică mari.

„Explicaţia este simplă. În Herăstrău lumea se distrează altfel, terasele au şi un fel de regim de club, se dansează şi se cântă. Aici, pe Dorobanţi, lumea stă la o cafea, socializează. Nu se petrece până dimineaţă pentru că este altă atmosferă”, a spus managerul uneia dintre cafenelele de pe Dorobanţi.


Sutele de cafele şi sucuri băute pe Dorobanţi echivalente cu mai puţinele prânzuri din Herăstrău

Femeia a povestit că notele de plată nu ajung să fie atât de mari pe Dorobanţi pentru că nimeni nu comandă sticle întregi de vin sau de şampanie la o masă şi clienţii nu vin să stea toată noaptea, ci sunt în trecere, să ia prânzul sau să vorbească.

„E în centru şi toată lumea trece pe aici. Ca să bei repede un suc sau o cafea vii aici nu te duci în Herăstrău. Dar dacă e să calculăm, sutele de cafele şi sucuri băute la noi fac cât cele câteva prânzuri pe zi din Herăstrău. Banii se rulează”, a mai spus managerul.

Aceiaşi clienţi se perindă în cele două zone

O apă plată costă în jur de 10 lei, iar cea mai ieftină bere cam tot atât, şi pe Dorobanţi şi în Herăstrău. „Acum sunt la modă fructele de mare, o porţie costă 60 de lei. Festinurile exotice sunt şi ele la mare căutare”, a spus un chelner care lucrează la una dintre terasele din Herăstrău.

El a mai povestit că nota de plată pentru un meniu complet la o masă de patru persoane poate ajunge şi la 1.500 de lei. La evenimente speciale băuturile obişnuite, ginul, whisky-ul sau sticla de vin, foarte scumpe şi acestea, sunt înlocuite de şampaniile care costă chiar şi peste 1.000 de lei. 

Pe Dorobanţi nu se comandă sticle întregi de băutură. “Noi servim doar la pahar, aşa e regulamentul. Oricum nu ne-a cerut nimeni până acum”, a spus o chelneriţă. Din spusele ei reiese că terasele de pe Dorobanţi sunt de fapt locurile în care se odihnesc şi se refac cei care au petrecut toată noaptea în Herăstrău. “Sunt cam aceleaşi feţe. Eu merg în Herăstrău seara şi îi văd pe cei care-mi sunt clienţi”, a mai spus tânăra.


Bacşis de 1.000 de lei pe noapte

Criza economică pare să să nu a tins aceaste zone. „Alţii dau faliment, dar nouă ne merge bine. Am nopţi în care plec acasă şi cu 1.000 de lei din bacşişuri”, a mai spus chelnerul din Herăstrău. El a mai povestit că aici este locul în care se adună cei ce ţin primele pagini ale tabloidelor, de la vedete de televiziune până la oameni politici.


Cafea cu praf  pe Dorobanţi

Cele două locaţii seamănă din multe puncte de vedere, în special ca tip de clientelă şi ca preţuri. Spre deosebire de Herăstrău, unde este un spaţiu plăcut, verdeaşă şi linişte, cafenelele de pe Dorobanţi par a se îneca în norul de praf din tafic. Pe deasupra, cei care stau la terase, oricât ar încerca să se facă admiraţi de trecători, nu au cum pentru că privirea se opreşte în maşinile parcate până în uşile cafenelelor.

Cu toate acestea lumea bună a Capitalei continuă să-şi petreacă ore bune inhalând nori de praf cu aromă de cafea, pe Dorobanţi. „Aici m-am obişnuit să vin de mult timp. Dacă vreau să găsesc pe cineva cunoscut, mai ales după-amiaza, sigur aici voi găsi”, a spus unul dintre clienţii fideli ai Turabo Cafe.

La un astfel de restaurant nu este nevoie de paznic la intrare pentru a tria clientela, astfel încât vedetele autohtone să poată avea intimitate. Preţurile sunt, în cazul de faţă, cei mai buni paznici şi îşi aleg clienţii în funcţie de contul din bancă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite