Harta seismică a Bucureştiului făcută de specialişti. Vezi ce cartiere sunt cele mai afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva zile după ce directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu a făcut publică o hartă seismică cu cartierele care vor fi „scuturate” cel mai puternic în caz de cutremur, astăzi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat cea mai mare simulare a unui seism devastator în curtea unei fabrici dezafecatate de pe bulevardul Bucureştii Noi.

Specialiştii Institutului de Fizică a Pământului au lucrat vreme de şapte ani la o hartă seismică şi au identificat 14 zone de acceleraţii diferite ale pământului în caz de cutremur, unde magnitutdinea se resimte fie mai mult, fie mai puţin.

Astfel, în cazul unui cutremur puternic cele mai afectate zone din Bucureşti vor fi centrul oraşului, cartierul Pantelimon, Băneasa şi Otopeni. Griji ar trebui să-şi facă şi cei care au case în zona Panduri, Militari, Gemenii şi Drumul Sării, unde pământul se „scutură“ tot destul de puternic în cazul unui seism. Puţin mai liniştiţi, spun tot specialiştii, ar trebui să fie locuitorii cartierelor Balta Albă, Titulescu şi cei de pe Bulevardul Bălcescu. Tot pe hartă valoarea cea mai scăzută a aceleraţiilor solului din timpul unui cutremur vizează cartierele Metalurgiei, IMGB şi cei care au locuinţe pe lângă Dâmboviţa.

Specialiştiii institutului spun că nu există pământ prost sau pământ bun în Bucureşti. Peste tot se poate construi, numai că proiectantul unei clădiri trebuie să ţină cont de acceleraţia maximă a terenului pe care se va construi.

Cutremur de 7,2 grade

Azi dimineaţă Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a organizat cea mai mare simulare de cutremur de 7,2 grade pe scara Richter în incita fostei întreprinderi Dacia, din sectorul 1. Scenariul a prevăzut prăbuşirea unor clădiri prevăzute cu bulină roşie, incendii şi oameni prinşi sub dărâmături.

În final, cei 500 de pompieri, medici şi voluntari au demonstrate că sunt pregătiţi să facă faţă unui cutremur de mare intensitate care s-ar putea produce în viitor în Capitală.

HISTORIA: Scurtă istorie a celor mai devastatoare cutremure

Cutremurul care a schimbat faţa Capitalei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite