Săracii Bucureştiului la coadă pentru izmene şi haine militare FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăruia Sectorului 2 a împărţit ieri echipamente militare pe care Ministerul Apărării Naţionale le distribuie gratuit, întrucât s-au demodat. Cei care au stat la coadă au primit de la izmene până la raniţă. Ţinuta a fost primită cu entuziasm de către nevoiaşi dar şi de tineri fără armată, care-o consideră “în trend”.

De dimineaţă, la ora 11.00, în faţa Primărei Sectorului 2 din Capitală, zăceau ieri pe mese maldăre de raniţe, pulovere, cămăşi, centuri ori bonete. În faţa lor garduri pe protecţie iar în lateral coadă de zeci de bucureşteni de toate vârstele. Când s-a dat startul pentru împărţirea lor, oamenii şi-au luat pe rând, ca la autoservire, ţinuta militărească de vară: lenjeria albastră ori albă, vesta kaki, curele mai late şi subţiri, boneta, cămaşa, raniţa şi sacul. Primăria s-a ocupat doar de jumătate din ţinută, pantalonii şi bocancii lipsind. Dacă pe vremuri, raniţa era folosită pentru merinde, Ion Preda, de 60 de ani o să-şi pună în ea sculele de pescuit, iar mult mai tînărul Răzvan o va folosi pentru caiete şi cele necesare la şcoală. „Arată bine şi cred că este şi foarte rezistentă. O să iniţiez un trend în clasă cu ea”, povesteşte ştrengăreşte elevul care n-o să mai facă vreodată armata. Cam un sfert de oră au aşteptat oamenii la coadă iar cei care au ajuns mai devreme au mai prins cămăşile. Cele 1.500 de bucăţi s-au epuizat rapid. 



Demodate pentru armată, în trend pentru elevi


Echipamentul militar a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale şi, pentru că era prea mult iar apoi demodat pentru noile cerinţe NATO, a fost donat primăriilor care l-au solicitat. Astfel, anul trecut armata a repartizat, la solicitarea autorităţilor publice, peste 700.000 de articole de echipamnet atipic către 130 de primării din toată ţara. În general, primăriile le repartizează persoanelor defavorizate, însă la coada din sectorul 2 au stat şi cei care şi-ar fi permis haine de firmă, pentru că nimeni nu le-a cerut fluturaşul de salariu. Iar faptul că hainele sunt noi-nouţe cu etichetă, i-au făcut cu ochiul şi unei doamne în haină de blană: „Am făcut şi eu armata, sunt subcolonel în rezervă”, îşi motiva doamna pofta pentru hainele kaki. O altă femeie care şi-a umplut braţele cu haine, pentru că fiecare a putut lua câte două bucăţi din fiecare piesă vestimentară, a spus că a stat la coadă doar ca să le dea, la rîndu-i, de pomană.



Pomana continuă şi astăzi


Numai jandarmilor care păzeau primăria şi parcul din faţa ei, gestul primarului Neculai Onţanu nu li s-a părut vreun chilipir ce nu poate fi ratat. „Sunt sătul de armată, numai când văd culoarea mi se face rău”, povestea ieri dimineaţă Florin Manole, jandarm echipat în albastru.
Anul trcut, în decembrie, Primăria Sectorului 2 a mai împărţit două camioane cu haine militare. Acum au fost din nou aduse 6.000 de raniţe, tot atâţia saci, 300 de vestoane, 4.400 de veste, 7.500 de bonete, 1.500 de cămăşi, curele şi lenjerie. Şi pentru că nu au fost ieri epuizate, astăzi, de la ora 11.00 începe din nou distribuirea lor. 




image
image
image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite