Gunoiul din sectorul 1, aur pentru Romprest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Primăriei Sectorului 1 obligă firmele să-i plătească dublu serviciile firmei Romprest.Acţiunea primăriei conduse de Andrei Chiliman este considerată de jurişti ilegală şi de către alţi prestatori de servicii de salubritate „furt pe faţă din avutul privat”.

Firmele care au sediul pe raza sectorului 1 au început să primească notificări din partea Primăriei Sectorului 1, potrivit cărora sunt forţate să rezilieze contractele existente cu diverse firme de salubritate şi să încheie altele noi doar cu firma Romprest Service.

Pe lângă faptul că administraţia locală impune această cheltuială unei persoane juridice pentru ceea ce se întâmplă în spaţiul privat, firmele mai sunt şi avertizate că, dacă nu se conformează, vor plăti o amendă maximă de 2.500 de lei.

„Sunt de acord să fiu obligat să am contract de salubrizare cu o firmă, dar nu cu una anume, băgată pe gât de Primăria Sectorului 1, care îmi cere un preţ dublu faţă de cea cu care lucram înainte”, a spus patronul uneia dintre firmele care au primit notificarea inspectorilor.

„Respectăm legea”

În timp ce Primăria Sectorului 1 a refuzat să răspundă solicitărilor ziarului „Adevărul”, formulate în baza Legii 544, prin care ni s-ar fi putut face dovada exclusivităţii date firmei Romprest Service pentru salubrizarea sectorului 1, reprezentanţii Romprest spun că respectă ce li s-a cerut prin caietul de sarcini. „Noua Lege 101/2006 şi contractul cu Primăria Sectorului 1 cere să salubrizăm tot, să încheiem contracte cu toate persoanele de pe raza sectorului 1, iar tariful este universal, cel ofertat de noi la licitaţie”, a explicat directorul Romprest Service SA, Sorin Velicu.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a precizat că, atâta vreme cât încă există litigiu în instanţă privind organizarea licitaţiei pentru salubrizarea sectorului 1, nu se mai implică în această situaţie. „Până la pronunţarea instanţei de fond, s-a dispus suspendarea parţială a Ordinului Preşedintelui ANRSC nr. 470/2008, respectiv măsura restrângerii autorizării pentru prestarea serviciului de salubritate în sectorul 1”, se arată în răspunsul formulat de ANRSC.

De la gratuit la preţuri duble

Patronul Rosal, Silviu Prigoană, ca şi alţi patroni ai firmelor de salubritate, apreciază situaţia din sectorul lui Chiliman ca „un furt pe faţă”. „Ce e asta? După ce a zis că ia gratis gunoiul oamenilor din sector şi că de aceea a ales Romprestul la licitaţie, chiar dacă firma aceasta a cerut o sumă dublă faţă de restul participanţilor, acum vine cu aberaţia asta?”, comentează Prigoană, care a participat la licitaţia organizată de Sectorul 1.

El a adăgat că nicăieri în lume nu vine o autoritate locală să-i spună unei persoane juridice de la cine să cumpere gazul, apa, mobila şi tot ceea ce foloseşte. „E ca şi cum vine Chiliman şi-mi spune să cumpăr pâine de la turci, că plăteşte el”. 

Surse din cadrul Consiliului Concurenţei spun că primarul Andrei Chiliman a aranjat în aşa fel caietul de sarcini încât tot ceea ce miroase acum a ilegalitate să respecte de fapt nişte reguli din cadrul unui contract.

Fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, precizează că este vorba despre abuz în lanţ şi că, pe lângă cele 64,8 milioane de lei pe an pe care Primăria le va plăti din banii publici timp de 25 de ani pentru curăţenie, oamenii din sectorul 1 vor putea ajunge să-i mai dea firmei Romprest alte sume pentru gunoiul propriu. O mare parte din firme sunt obligate să o facă deja, contabila uneia dintre acestea declarând că este vorba despre o sumă dublă faţă de ce se practică pe piaţă.

image

E ca şi cum vine Chiliman şi-mi spune să cumpăr pâine de la turci că plăteşte el

image
image


Silviu Prigoană, patron Rosal

image

Contractul cu Sectorul 1 cere să încheiem contracte cu toate persoanele din sector

image
image


Sorin Velicu, director Romprest Service

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite