Grădinile de vară, amintiri istorice în ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi închiriate, multe amfiteatre sunt lăsate în paragină

îşi dau duhul în prezent, sufocate chiar de "bocancul" statului român. Succesiunile la putere ale "responsabililor" indiferenţi, dar şi dezinteresul oamenilor pentru vechile izvoare culturale şi de recreere au ştirbit valoarea incontestabilă de odinioară a amfiteatrelor, transformate acum în discoteci, cârciumi sau chiar depozite pentru materiale de construcţii.
Autorităţile şi-au luat definitiv mâna de pe vechile săli de spectacol în momentul în care "patrimoniul" a fost trecut în administrarea RomâniaFilm, regie autonomă care-şi duce zilele de pe o zi pe alta, cu veniturile modice din cinematografie. Ameliorarea condiţiilor de subzistenţă a fost încercată odată cu închirierea fostelor săli de spectacol către diverşi agenţi economici, cu obiective de activitate dintre cele mai diverse. "Dintr-un total de aproximativ 300 de săli, doar vreo 35 dau film (...), în jur de 160 de săli sunt închiriate şi multe sunt retrocedate sau dezafectate", a mărturisit Mihail ţintea, director general RomâniaFilm.

"Capitolul" este închiriat cu 400 de euro/lună
În plin centrul Capitalei, Grădina de vară "Capitol" este una dintre puţinele construcţii care "se încăpăţânează" să nu devină încă amintire. A fost ridicată în 1920 şi naţionalizată de comunişti în 1948, pentru ca, mai târziu, în 1987 să fie închisă din cauza lipsei spectatorilor, implicit a fondurilor, după cum ne-a arătat directorul RomâniaFilm. Acesta a ţinut să precizeze că regia pe care o conduce nu a primit niciodată finanţare de la stat, singurele surse de venit fiind cele din film şi din închirieri. La zece ani de "conservare", clădirea degradată până în cele mai ascunse cotloane a fost închiriată unei societăţi private. "Este vorba de un contract de asociere în participaţii în vederea reabilitării clădirii. Adică o cotă-parte din profit se împarte, după demararea investiţiilor...", a atras atenţia Cristina Todor, şef al Serviciului Juridic RomâniaFilm.
Lucrurile nu au mers însă în direcţia mult visată. În primii doi ani după semnarea contractului, firma era obligată să verse în conturile RomâniaFilm o sumă modică, de 150 de dolari, pentru clădirea din buricul Bucureştilor. Când însă Regia a constatat că suma este infimă pe piaţă şi a decis majorarea chiriei, au început să apară şi problemele.
"Am crescut chiria şi nu au mai vrut să plătească (...), invocau situaţia incertă a terenului şi imobilului pentru că noi aveam în administrare doar clădirea, nu şi terenul pentru care răspundea primăria, şi oamenii nu puteau să primească autorizaţii pentru demararea investiţiilor (… ). Nu au mai vrut să dea bani…", ne-a spus Mihail ţintea.
După câţiva ani de judecată cu chiriaşii, RomâniaFilm a reuşit, în primăvară, să obţină aproximativ 200.000 de euro - o parte din chiriile restante - şi, totodată, modificarea contractului cu firma respectivă, prin ridicarea chiriei la… 400 de euro pe lună. "Această sumă o vor plăti trei ani, dată la care contractul îi obligă să înceapă investiţiile, apoi vom renegocia minimul garantat pe care trebuie să-l primim", a spus Mihail ţintea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite