Grădini Nomade de zilele Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase locuri din Capitală vor fi amenajate cu instalaţii ce redefinesc conceptul de "grădină" în spaţiul public, în cadrul proiectului "Artă şi Peisaj: Grădini Nomade", ce va fi prezentat între 18 şi 20 septembrie, de Zilele Bucureştiului.

Iniţiatorii acestui proiect, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Capitală, invită bucureştenii la o plimbare din grădină în grădina, de pe Bulevadrul Dacia nr. 77 (sediul Institutului Francez) şi până la Gara de Nord.

Proiectul se traduce prin instalaţii efemere în şase puncte centrale ale Capitalei: la Institutul Francez, Piaţa "Arthur Verona", Piaţa "George Enescu", din faţa Ateneului, Piaţa Universităţii, Piaţa Roma de pe Lipscani, şi Gara de Nord. Instalaţiile reprezintă o combinaţie între natural şi artificial şi propun o privire nouă asupra peisajelor urbane obişnuite şi reinterpretarea ideii de grădină.

Pădurea de argint va fi Ateneu

Un impresionant tunel verde ("Tunelul vegetal") va petrece călătorii din Gara de Nord, iar în Piaţa Roma va fi înfiinţată temporar "Agora verde", forum străjuit de copaci robuşti. La Institutul Francez va fi prezentată instalaţia "Grădini celulare", în Piaţa "Arthur Verona" - "Seminţe nomade", la Ateneu - "Pădurea de argint", iar în Piaţa Universităţii - "Pajişti înflorite".

Proiectul "Artă şi Peisaj: Grădini Nomade" este rezultatul colaborării dintre Institutul Francez, CulturesFrance, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, cu susţinerea Universităţii Naţionale de Arte, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Autorii lucrărilor sunt inginerii peisagişti Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde şi Raluca Ungureanu de la Geometrik, care au colaborat cu Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris.

Cum 19 septembrie este şi Ziua Europeană a Patrimoniului, iniţiativa Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez din Bucureşti subliniază astfel apartenenţa parcurilor şi a grădinilor, în aceeaşi măsură cu arhitectura, la patrimoniul Capitalei.

Zilele Bucureştiului marchează anual prin diverse manifestări artistice prima atestare documentară a oraşului, de la 20 septembrie 1459, într-un act emis de Vlad Ţepeş. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, se derulează în 2010 între 10 şi 20 septembrie.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite