Grădina zoologică, sufocată de retrocedări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia parcului zoologic din Băneasa nu poate face investiţii din cauza proceselor de retrocedare în curs de desfăşurare şi a întârzierii bugetului. Habitatul celor aproximativ 4.000 de exemplare se întinde pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, prea mică pentru atâtea suflete.

În afară de extinderea spaţiului pentru animale, conducerea parcului ar dori să construiască şi un magazin pentru suvenire, dar procesul de retrocedare a terenului pe care ar fi amplasat o împiedică. „Există în proiectul noului parc o propunere de extindere prin construirea unui magazin pentru suvenire. Însă, până acum nu am primit autorizaţie de construcţie din cauza procesului de retrocedare în care ne aflăm“, a declarat, pentru „Adevărul“, directorul Grădinii Zoologice Bucureşti, Anca Oprea.


Animalele nu sunt îngrijorate
Vieţuitoarele de la Zoo îşi văd liniştite de viaţa lor în captivitate, nepăsătoare la priviri şi strigăte. La ora siestei, ursul Vasilică îşi mânca raţia zilnică de 10 kilograme de morcovi şi carne fiartă, în adăpostul nou cu bazin şi cascadă. Prin grilajul de fier se vede doar un munte brun, cu ochii aţintiţi către vizitatori.
Ca un adevărat rege, leul Mark, de opt ani, e impasibil în faţa vizitatorilor, şi nici măcar strigătele îngrijitorului nu-l clintesc de jos. Se lasă fotografiat, dar numai din poziţia care-i convine, culcat. În schimb, tigrul siberian Bruno înconjoară cuşca, parcă în căutarea unei ieşiri. Anaconda galbenă mănâncă liniştită un şoricel, iar puii de struţ abia ieşiţi din găoace se încălzesc la bec.


Momente triste la Zoo
Păsările Flamingo îşi etalează penajul portocaliu şi se privesc în oglinzile ce le decorează amplasamentul. „Asta le dă senzaţia că sunt mai multe şi le ajută să se împerecheze“, spune şeful îngrijitorilor de la Zoo, Gheorghe Albu. Lebedele negre nu se dezmint şi valsează pe apă ca nişte adevărate doamne de societate, iar pelicanii se lasă mângâiaţi. Momente tensionate au existat la Zoo când jaguarul a evadat. Un alt moment dificil a fost moartea elefantului. „Acum doi ani, un jaguar a scăpat din cuşca lui şi a murit la puţin timp după ce a fost prins, iar acum un an, a murit elefantul“, îşi aminteşte Gheorghe Albu, care lucrează aici de 30 de ani.
Maimuţele, favoritele prichindeilor
Toate exemplarele au o anumită atractivitate pentru public. Nu există animal care să atragă toate privirile. „Odată, am auzit un băieţel care striga «Unde sunt iepurii?», iar o altă fetiţă vroia să vadă broaşte ţestoase“, spune directorul Grădinii. La fiecare vizită, copiii întârzie mai mult în dreptul amplasamentului pentru maimuţe. „Se pare că-i atrage şi pentru că, acasă, părinţii le explică originea noastră, asemănările, şi de aceea sunt atraşi de maimuţe“, adaugă Anca Oprea.

 Acum doi ani, un jaguar a scăpat din cuşca lui şi a murit la puţin timp după ce a fost prins, iar acum un an, a murit elefantul
Gheorghe Albu
Îngrijitor-şef Zoo

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite