Grădina Zoologică, pe Centura Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoo - Băneasa, într-un articol care a stârnit nemulţumiri din partea Administraţiei "Grădina Zoologică". Dacă, iniţial, conducerea Zoo a bătut moneda pe o suprafaţă de teren de peste 150

Zoo - Băneasa, într-un articol care a stârnit nemulţumiri din partea Administraţiei "Grădina Zoologică". Dacă, iniţial, conducerea Zoo a bătut moneda pe o suprafaţă de teren de peste 150 de hectare care ar fi urmat să completeze parcul zoologic actual, acum, municipalitatea intenţionează să înfiinţeze o nouă grădină zoologică, menită să "decongestioneze" infernul animalelor din Băneasa.
Pe baza normelor europene care arată cu degetul condiţiile improprii în care vieţuiesc animalele, reporterii Adevărul au atras atenţia municipalităţii că fără suplimentarea considerabilă a suprafaţei parcului, Grădina Zoologică din Băneasa ori va fi desfiinţată, ori va ajunge să cazeze "doar animale autohtone". "Vrem să realizăm o nouă grădină zoologică, de trei ori mai mare decât cea din Băneasa. Acolo o să mutăm animalele exotice, iar în parcul zoologic actual o să lăsăm doar animalele autohtone", a afirmat, ieri, viceprimarul Capitalei Răzvan Murgeanu. Mai mult, acesta a recunoscut că Primăriei Capitalei i s-ar fi făcut o ofertă pentru un teren de 40 de hectare în zona Chiajna, dar că situaţia a rămas la nivel de negocieri asupra preţului, cu ofertantul.

Reprezentanţii Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice vin la Bucureşti
"Vrem să fie tot în zona de nord, pentru ca oamenii să nu alerge dintr-un capăt al altuia al oraşului, de la o grădină zoologică la alta. Grădina din Băneasa este mult prea mică (...), de fapt ea era prevăzută iniţial ca spaţiu de carantină, nu grădină zoologică", a afirmat viceprimarul. Directorul Grădinii Zoologice, Anca Oprea, a recunoscut că în luna octombrie este aşteptată la Bucureşti o comisie europeană a Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice, care vor face un studiu al situaţiei actuale. "Vor să ne ajute...", a completat Răzvan Murgeanu. Conform Ordinului 742/2004, elaborat de Ministerul Mediului în acord cu prevederile europene, suprafaţa de teren necesară întreţinerii unui cuplu de tigri este de 2.000 de mp. Comparativ, parcul zoologic din Băneasa nu le poate oferi decât 130 de mp. Tot aşa stau lucrurile în cazul tuturor speciilor de vietăţi din grădina zoologică.

ROMSILVA nu cedează teren pentru animale
Conducerea Grădinii Zoologice a solicitat autorităţilor o suprafaţă de teren de 170 de hectare din Pădurea Băneasa, cerere aprobată inclusiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Numai că atunci au reapărut problemele: terenurile sunt, în mare parte, revendicate, astfel că Zoo trebuie să aştepte mai întâi clarificarea situaţiei juridice.În plus, "terenul pe care l-au cerut aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor, şi aceştia nu vor să-l cedeze...", a mărturisit Murgeanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite