Grădina Zoologică din Capitală riscă desfiinţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a Grădinilor Zoologice a impus un set de cerinţe extrem de severe cu privire la "spaţiul de cazare" destinat vieţuitoarelor din captivitate, practic imposibil de respectat în parcul zoologic din

a Grădinilor Zoologice a impus un set de cerinţe extrem de severe cu privire la "spaţiul de cazare" destinat vieţuitoarelor din captivitate, practic imposibil de respectat în parcul zoologic din Băneasa.
"Dacă nu vom reuşi să îndeplinim condiţiile, ori se desfiinţează Grădina, ori vietăţile vor fi date în custodie către alte unităţi", ne-a mărturisit Horaţiu Cernăianu, director adjunct al Grădinii Zoologice. Deşi investiţiile în amplasament sunt suficiente, fără o extindere masivă a suprafeţei, celebra Grădină din Capitală ar ajunge să se mândrească doar cu oi, capre şi alte animale autohtone, obişnuite cu "convieţuirea în formă de turmă". Administraţia Grădinii a depus deja o cerere către Primăria Generală a Capitalei pentru alocarea unei suprafeţe de 170 de hectare din Pădurea Băneasa în "prelungirea parcului deja existent", a declarat Cernăianu. Chiar dacă municipalitatea nu a respins solicitarea cu pricina, eventuale "concesionări" de teren se vor face doar după rezolvarea cererilor de retrocedare şi a situaţiei juridice a multor terenuri din zonă.

Problema retrocedărilor, simţită acut şi de animalele de la Zoo
Mult mai grav este că, din cele şase hectare, cât deţine acum Grădina Zoologică, mai mult de două hectare sunt revendicate. "Dosarele sunt în instanţă. Oamenii îşi vor terenurile înapoi", a spus Cernăianu. Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, este de părere că solicitarea unei suprafeţe de 170 de hectare din Pădurea Băneasa este o pretenţie "cel puţin absurdă", în condiţiile în care primăria nu are nici măcar teren pentru acoperirea cererilor de retrocedare. "Să le dea eventual 2-3 hectare, dar nu 170. Păi, ce facem? Le dăm toată pădurea?", a spus Chiliman. Acesta a găsit o soluţie şi pentru rezolvarea problemelor cu cei care deţin teren pe amplasamentul Grădinii Zoologice. Potrivit lui Chiliman, Primăria Generală ar trebui să facă un gest "de bun simţ" şi să dea terenurile înapoi oamenilor, dar numai cu condiţia ca, după împroprietărire, PMB să cumpere de la proprietar terenurile. "În plus, Grădina Zoologică nu face parte din excepţiile la retrocedare, aşa că cine primeşte terenul parcului poate face ce vrea acolo. Ar fi un dezastru pentru Grădina Zoologică", este de părere edilul sectorului 1.

Din lipsă de spaţiu, animalele "se calcă pe labe" în cuşti
Legea 742/2004, elaborată de Ministerul Mediului după normele europene, acordă spaţii la care animalele din Băneasa nici măcar "nu visează". Suprafaţa de teren necesară întreţinerii unui cuplu de tigri este de 2.000 de metri pătraţi. Comparativ, parcul zoologic din Băneasa nu le poate oferi decât 130 de metri pătraţi. Doi lei îşi duc zilele pe 250 metri pătraţi, în condiţiile în care li s-ar cuveni 3.000 de metri pătraţi. Pelicanii o duc însă mult mai rău. Deşi patru zburătoare ar trebui să "dispună" de 200 de metri pătraţi, în Grădina Zoologică, din Bucureşti, pe 400 de metri pătraţi se înghesuie mai mult de 30 de exemplare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite