Grădina Botanică închiriază plante ornamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"cosmetizate" de Primăria Capitalei cu milioane de euro.În timp ce în Cişmigiu, Herăstrău, Carol şi Tineretului vor fi vărsate fonduri grase pentru "europenizare", Grădina Botanică a ajuns

"cosmetizate" de Primăria Capitalei cu milioane de euro.
În timp ce în Cişmigiu, Herăstrău, Carol şi Tineretului vor fi vărsate fonduri grase pentru "europenizare", Grădina Botanică a ajuns să trăiască din sponsorizări, vânzări de plante şi, mai nou, din închirierea acestora. "Noi aparţinem de Ministerul Învăţământului şi de Universitatea Bucureşti şi nu avem bani să investim cât ar trebui. Nu ne ridicăm la nivelul parcurilor…", a mărturisit cercetătorul biolog George Nedelcu, responsabil cu parcul botanic din Capitală. Acesta s-a declarat nemulţumit de fondurile alocate Grădinii Botanice, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de parcurile obişnuite, Grădina din Cotroceni oferă mult mai multe avantaje celor care se hotărăsc s-o viziteze. "În afară de odihnă, la noi se observă şi funcţiile didactice, de cercetare, se pot admira specii rare, pe cale de dispariţie", ne-a spus Nedelcu. Directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, Anca Sârbu, este de părere că situaţia financiară destul de precară a parcului botanic s-a îmbunătăţit în ultimul timp, datorită contractelor de sponsorizare, un "adevărat câştig pentru Grădina Botanică". "Avem contract cu Apa Nova, care ne instalează chiar acum canalizarea, avem cu o firmă care ne aduce băncuţe noi, avem cu un producător de bere…", spune Anca Sârbu.

"Cotroceniul" are abonamente la odihnă
O sursă sigură de venit o constituie locuitorii din zona Cotroceni, consideraţi vizitatori fideli, de nelipsit de pe aleile Grădinii Botanice. "Persoanele din Cotroceni, oameni cu bani, şi-au făcut abonamente pentru copii şi pentru părinţii lor, pensionari", a afirmat George Nedelcu. Mai mult, numeroase persoane iubitoare de natură vin regulat să vadă ce marfă nouă aduce "pe piaţă" Grădina Botanică. La plantele expuse spre vânzare preţurile încep de la 2 lei noi, pentru cele micuţe, de balcon, şi urcă până la 500 lei, "poate puţin peste", în cazul ficuşilor mari sau al palmierilor, ne-a declarat Anca Sârbu. Pentru a ieşi din impasul financiar, reprezentanţii Grădinii Botanice au găsit o metodă inedită de a colecta fonduri, prin închirierea plantelor de grădină, a florilor sau a diverşilor arbuşti. Astfel, diferite evenimente festive, gen nunţi sau botezuri, pot fi sărbătorite la umbra unui palmier sau, pentru o notă de originalitate, într-o locaţie decorată cu cactuşi-gigant aduşi din Mexic. "Preţurile sunt modice, în funcţie de planta aleasă (…) La o plantă cu valoare de inventar de 5 milioane de lei vechi, cerem în jur de 200.000 de lei pe săptămână. Pentru Grădina Botanică înseamnă mult…", ne-a spus Anca Sârbu. Directorul Grădinii Botanice a recunoscut totuşi că închirierea plantelor nu este o afacere deloc uşoară, mai ales în România. "Dacă le dăm, s-ar putea să ni le înapoieze într-o stare jalnică, rupte sau să nu ni le mai dea deloc". Astfel, administraţia parcului botanic a recurs la "şmecherii" contabile, întocmindu-se acte în care sunt stipulate clauze între părţi, dar, din nefericire, de multe ori nici acestea nu au succesul scontat. "Semnăm nişte hârtii (…), numărăm crenguţele sau tulpinile plantei, chiar şi frunzele la plantele mari şi, dacă nu le primim întregi, clientul trebuie să plătească în întregime materialul biologic", ne-a declarat Adela Boieriu, responsabil cu serele de expoziţie în Grădina Botanică. Administraţia parcului recunoaşte că, indiferent dacă îşi va primii banii pe "planta-împrumut", pierderea rămâne a Grădinii.

Vânzări mai ceva ca la florării
Pe lângă numeroasele specii de plante de apartament, pasionaţii au la dispoziţie un întreg arsenal de arbori sau arbuşti cu care îşi pot împodobi grădinile. Vânzări-record a înregistrat "Paulovnia Tomentoza", un arbore cu lemn uşor ce creşte rapid şi emană o substanţă care împrăştie ţânţarii. Din pricina dimensiunilor impresionante, copacul este cumpărat în special de persoanele care dispun de o curte spaţioasă. Se mai pot alege Arborele de Mătase, cu flori încântătoare sau Asimina Triloba, denumit "popular" arborele cu banane, ale cărui fructe, comestibile, sunt recomandate în prevenirea sau tratarea cancerului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite