Grabă şi milioane ca să avem pasaj de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şantierul de la Pasajul Universităţii a ajuns la suprafaţă. Constructorul dă bice ca să justifice milionul de euro primit în plus din ordinul primarului Sorin Oprescu.

Mai sunt aproape două săptămâni până la termenul-limită promis de edilul-şef Sorin Oprescu pentru lucrările de la Pasajul Universităţii.

În august, anul acesta, primarul a avut şi două pretenţii: scări rulante încălzite şi sisteme speciale pentru persoane cu dizabilităţi.

“Bă, da’ lasă-mă cu planul aprobat! Dacă e prost?!”, şi-a început Oprescu în august discuţiile cu reprezentanţii constructorilor. Replica acestora: „O să coste, dar nu discutăm asta acum!”.

Costurile au crescut cu 30%

Mai târziu, la patru luni de la vizita de pe şantier, societatea Delta ACM, cea care se ocupă de refacerea pasajului, a primit bani suplimentări de la Primăria Capitalei. Este vorba despre 1,3 milioane de euro, suma totală alocată acestei lucrări crescând cu 30% faţă de suma iniţială.

Suplimentarea va acoperi astfel investiţiile în instalaţii speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, ca cele de la staţia de metrou Unirii, în scări încălzite şi luminate lateral.

Lucrările au început în martie 2008

Primarul Oprescu a explicat că accesul în pasaj nu se va face, aşa cum i se părea normal în vară, cu lifturi, din cauza costurilor prea mari.

„Am renunţat la lifturi când mi-au spus că vor costa 28.000 de euro bucata“, a spus edilul-şef la finalul şedinţei de Consiliu General, când s-a aprobat refinanţarea şantierului din centrul Bucureştiului.

Bucureştenii care sunt nevoiţi să traverseze Pasajul de la Universitate în perioada lucrărilor au de suportat mizeria, praful şi gresia alunecoasă. Totul durează de mai bine de opt luni, chiar dacă a existat o pauză de trei luni. 

Lucrările de modernizare la Pasajul de la Universitate au început pe 14 martie 2008 şi au fost sistate la sfârşitul lui mai, din cauză că “muncitorii au înţeles că nu trebuie să mai lucreze, deşi nu au primit o dispoziţie în acest sens”, a declarat directorul interimar al Administraţiei Străzilor, Alina Roman. Programul s-a reluat în 15 august 2008.

Covor de cauciuc

Indiferent dacă pasajul se inau­gurează pe 15 decembrie sau nu, trecătorii vor fi într-un real pericol de a se accidenta, având în vedere montarea unei podele cu plăci de gresie lucioasă.

„Nu alunecă, dom’le, că vom pune un covor din cauciuc“, a explicat Sorin Oprescu. El este cel care a cerut, potrivit muncitorilor de la Universitate, gresia. “Domnu’ Oprescu, adică beneficiarii au ales gresia şi nu este periculoasă!”, a spus unul dintre muncitori.

Viitorii chiriaşi nu s-au stabilit deocamdată, viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, precizând că se va organiza o licitaţie în acest sens. “Firmele care au creanţe către Primăria Municipiului Bucureşti nu vor putea participa”, a mai spus Murgeanu. 

Potrivit directorului Administraţiei Străzilor, fast-food-ul va fi scos din pasaj. „Proiectul va fi dezbătut la şedinţa Consiliului General în circa  două săptămâni. În pasaj vor exista opt spaţii comerciale între 20 şi 50 metri pătraţi“,  a adăugat Roman.

image
image

Nu alunecă podeaua, dom’le, că vom pune un covor din cauciuc

image


Sorin Oprescu
primarul Capitalei

Peste 4,5 milioane euro pentru renovare

image

Nota de plată pentru renovarea Pasajului de la Universitate este una astronomică. Pentru refacerea acestui pasaj, de la bugetul Capitalei vor fi alocate 4.662.739 de euro, sumă care reprezintă atât cheltuielile cu materialele, cât şi manopera.

Un lucru cel puţin ciudat îl reprezintă un capitol care permite cheltuirea a 1.254.558 de euro pentru “obţinerea şi amenajarea terenului”. Şi asta în condiţiile în care pasajul aparţine deja municipalităţii.

Surse din Primăria Capitalei susţin că firma care renovează pasajul, pe lângă repetatele prelungiri de termene pentru predarea lucrării, ar fi fost tentată să mai ceară şi bani în plus.

Licitaţia pentru refacerea Pasajului Universităţii a fost atribuită anul trecut societăţii Delta ACM, una dintre firmele abonate la lucrări pe bani publici în Capitală. (Florel Manu)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite