Gherghina Stoian educă puşcăriaşii de la Rahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mereu i-a plăcut să lucreze cu oamenii, iniferent de statutul acestora. Astfel a devenit, din dascăl pentru copii, educatoarea puşcăriaşilor din Penitenciarul Rahova.

Gherghina a ajuns să lucreze la Penitenciarul Rahova după ce acâştigat un post de educatoare în urma unui concurs organizat în anul 2000. De atunci ea încearcă să găsească latura pozitivă a fiecărui deţinut care calcă pragul Clubului Central al penitenciarului.

„Am plecat din învăţământ pe la începutul anului 2000 pentru că se plătea, la fel ca acum, foarte prost. Am auzit de concursul de la închisoare, am depus dosarul şi l-am câştigat. De atunci, petrec câte opt ore pe zi printre criminali, violatori şi tâlhari pe care încerc să-i cunosc şi să le descopăr şi partea sensibilă”, spune educatoarea.

Fac pe durii, dar sunt mieluşei

Ea îi învaţă pe deţinuţii care sunt arestaţi preventiv şi pe cei care ispăşesc pedepse mai mici de 15 ani în regim închis să deseneze, să cânte, să sculpteze sau să scrie poezii.

„Toţi fac pe durii când ajung aici, dar majoritatea sunt nişte mieluşei”, susţine, mai în glumă mai în serios, giurgiuveanca. Ea spune că la Clubul Central nu vin decât cei mai talentaţi dintre bărbaţii închişi la Rahova. 

„Nu primim pe oricine, doar pe cei care sunt cu adevărat talentaţi. Aici au voie să facă orice, atâta timp cât ceea ce execută este constructiv. Atâta doar, să nu cânte manele”, explică femeia.

Miron Cozma şi „mărgăritarele din detenţie”

Prin centrul de îndrumare şi de educare condus de Gherghina Stoian au trecut interlopi celebri şi personaje faimoase. Unul dintre aceştia este fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. A căpătat supranumele „Luceafărul Huilei” după ce a fondat cenaclul închisorii din Rahova, al cărui nume – Mărgăritare din detenţie – chiar el l-a dat.

„Vroia să strângă toate poeziile pe care le-a scris cât timp a fost închis aici şi să le publice într-un volum. Văd că până la urmă nu a reuşit”, spune Gherghina.  

Întrebări şi răspunsuri:

-Cum reuşeşti să te impui în faţa deţinuţilor?
-În faţa persoanelor private de libertate este greu să te impui, mai ales dacă eşti femeie. Eu am reuşit să mă fac respectată prin atitudine şi prin faptul că mi-am ţinut mereu promisiunie faţă de ei. Deţinuţii nu respectă decât dacă sunt şi ei respectaţi.

-Ce proiecte aveţi în derulare?
-Sunt destule proiecte prin care încercăm să-i sensibilizăm şi să îi ajutăm pe deţinuţi să înţeleagă regulile şi problemele societăţii în care trebuie să se reintegreze la un moment dat. „Un suflet deschis de la un om închis” sau „Ajută un bătrân să zâmbească” sunt doar două dintre proiectele care se derulează în prezent.  

Ce-i place:

„Îmi place să citesc şi să călătoresc. Îmi mai place muzica folk, de aceea încerc să îi fac şi pe oamenii cu care lucrez să înţeleagă mesajul acestui stil şi să se apropie de el”, spune ea.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi nici discontinuitatea. Dacă mă apuc de ceva îm place să duc la bun sfârşit”, spune ea.  

Profil:
Născută: 21 iulie 1967, Letca Nouă, județul Giurgiu.
Studii: A absolvit în 2004 facultatea de Sociologie-Psihologie din cadrul Universităţii Spiru Haret din București.
Familie: Este căsătorită şi are o fiică, Daniela, de 21 de ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite