Bucureşti: Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a realizat un program informatic care combină postările din limba engleză, de pe Twitter, care rimează, şi a creat astfel cea mai lungă poezie din lume. Twitter este un mediu de comunicare online bazat pe mesaje scurte.

Andrei şi-a descoperit pasiunea pentru informatică prin şcoala generală, când pierdea zilele cu jocurile pentru calculator. „În acea perioada am jucat tot ce mişca“, spune tânărul programator. Dar simplele jocuri nu i-au mai fost suficiente. A realizat că ar putea să facă lucruri mai utile şi mai interesante cu ajutorul computerului.

„Am început cu lucruri simple. Aşa se învaţă, de fapt, programarea, cu lucrurile elementare. Cel mai mult m-a atras la programare partea de rezolvare de probleme şi de algoritmică.

Probleme reale, ca de exemplu traficul dintr-un oraş, care se transformă într-o problemă de algoritmică şi de programare, pe care apoi o rezolvi într-un mod care e mai mult la nivel de idee, decât programare efectivă“, a explicat Andrei.

Mai citeşte şi:
Iuliana Balteş, medicul care te învaţă să devii adult
Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de gariul românesc

Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză
Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă
Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună
Bogdan Tătăroiu, de profesie olimpic la informatică



În plus, a avut norocul să-l aibă la orele de informatică pe Doru Popescu, membru în comisia naţională de informatică, „un altfel de profesor“, după cum spune tânărul.

„El se deosebeşte de ceilalţi profesori de informatică, care predau după foi şi cărţi. Este la curent cu toate concursurile şi olimpiadele de informatică ce au loc la nivel naţional şi se implică foarte mult să ne ajute“, a mărturisit Andrei.

Cea mai lungă poezie din lume
Ideea de a face programul cu ajutorul căruia să creeze cea mai lungă poezie de pe Twitter i-a venit lui Andrei în luna iunie a acestui an. Programul l-a conceput într-un weekend, iar l-a începutul săptămânii următoare i-a dat drumul şi astfel a început să-şi scrie opera.

„Lucrez pe internet, colaborez foarte mult cu oameni prin intermediul internetului şi din când în când observ câte o astfel de posibilitate de exploatare a conţinutului. Nu mai ştiu exact cum mi-a venit ideea. Există toate şansele să fi văzut două tweet-uri, unul după celălalt, care rimau, şi să-mi fi dat seama de această posibilitate“, a spus Andrei.

Programul creat de Andrei Gheorghe care scrie „The Longest Poem in the World“ combină automat postările de pe site-ul Twitter, iar poezia devine mai lungă cu 4.200 de versuri pe zi. Programul lui foloseşte API-ul Twitter (Application Programming Interface) pentru a extrage, o dată pe minut, o listă cu ultimele mesaje de 140 de caractere în limba engleză.

Postările sunt apoi grupate în aşa fel încât să rimeze, după regulile limbii engleze. Andrei a folosit un dicţionar fonetic al limbii lui Shakespeare pentru a ajuta programul să selecteze postările care rimează, chiar dacă scrierea cuvintelor diferă.

Maşinuţă controlată prin internet
Andrei nu s-a oprit doar la poezie şi şi-a lăsat imaginaţia să exploreze şi alte domenii. Când agenţia la care lucrează a împlinit doi ani de la înfiinţare, a lucrat la un proiect aniversar năstruşnic, împreună alţi colegi.

Ei au montat o cameră web pe o maşinuţă teleghidată care putea fi controlată, prin internet, chiar în birourile agenţiei unde lucrează.

„Era ca un joc video, dar cu o maşină adevărată, de jucărie ce-i drept. Eu m-am ocupat de programul pe calculator care controlează maşinuţa, precum şi de partea dinspre internet a proiectului, care acceptă oamenii/vizitatorii ce îşi aşteaptă rândul să se joace. O interfaţă web realizată de colegul meu, Victor, prelua comenzile vizitatorilor şi apoi le trimitea mai departe către maşinuţă“, a explicat Andrei.

Proiectul a fost foarte popular în săptămâna în care a fost online. „Toată lumea îşi aştepta rândul să ne dea cu maşinuţa peste picioare“, a spus Andrei râzând.

Profil

Numele complet: Andrei Victor Constantin Gheorghe
Născut: 1 octombrie 1986, la Slatina
Studii: Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia Calculatoare, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Experienţă: Lucrează ca programator web, din luna februarie a anului 2008.
Premii: Olimpiada Naţională de Informatică în toţi cei patru ani de liceu; s-a clasat pe locul 10 în clasa a noua. A participat la mai multe concursuri regionale de informatică (zona Olteniei) şi a ocupat locul 1 la câteva dintre ele. De asemenea, a participat la câteva concursuri de creaţie web (InfoEducaţie în tabăra de la Gălăciuc).
Blog: www.idevelop.ro
Site: www.longestpoemintheworld.com

Ce-i place
„Ocazional cânt la chitară, mai mult în joacă. Îmi place să merg pe munte, să fac câte un traseu, atunci când am timp, să călătoresc, să văd diferite locuri şi să vorbesc cu oamenii. Am vizitat câteva ţări din vestul Europei şi m-au surprins plăcut“, mărturiseşte Andrei.

Ce nu-i place
„Nu-i plac amabilităţile şi lucrurile spuse de protocol, de umplutură. Îmi plac lucrurile directe şi sincere, cât mai clare cu putinţă şi care să nu fie «înflorite» în diverse moduri“, spune programatorul.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de mult înseamnă pentru tine informatica?
Informatica e un termen foarte general, iar programarea este o meserie care se poate învăţa. Mă pasionează să descopăr problemele pe care le au oamenii sau lucrurile de care au nevoie şi care pot fi rezolvate automat de către un program. Cu alte cuvinte, cum s-ar putea rezolva problemele mai uşor. Asta înseamă de fapt programarea, descoperirea unor nevoi şi rezolvarea lor cu ajutorul calculatorului.

Care este cel mai mare vis al tău?
Vreau să ajung să descopăr sau să inventez lucruri utile, care să împingă mai departe percepţia oamenilor asupra felului în care poate fi folosită tehnologia pentru comunicare, creaţie şi artă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite