Gaz de France lasă Bucureştiul fără... gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii tac sau dau vina pe ruşii de la Gazprom

Cel mai afectat este centrul Capitalei, unde presiunea gazelor a scăzut, ieri, cu 90% faţă de ziua precedentă. În cartierele mărginaşe, aragazul se aprindea ieri în jurul orei 15, dar specialiştii de la Distrigaz-Sud se aşteptau ca acesta să se stingă după ora 17, când vin oamenii acasă. "Toate intrările de gaze în Bucureşti sunt deschise, dar nu ştim ce se va scurge prin ţevi", ne-au declarat surse din Distrigaz-Sud. Pe lângă problema de fond, şi anume că ruşii ne-au diminuat cu peste 60% livrarea de gaze, intervine şi o problemă locală - 80% din conducte sunt îngheţate şi nerevizuite. Totuşi, sunt voci în Distrigaz-Sud care susţin că francezii au fost prinşi nepregătiţi şi că nici nu au luat în seamă semnalele Ministerului Economiei şi Comerţului. Acesta le solicita, cu câteva zile în urmă, noilor patroni ai distribuţiilor să livreze gaze doar la limita de avarie către agenţii economici. La rândul său, Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului Naţional al Gazelor susţine că nu prea are Bucureştiul sub control deoarece nu cunoaşte exact situaţia de la GdF: "Nu ştim cum stă Distrigaz-Sud cu importurile, cui a livrat gazele cu prioritate şi de ce a rămas fără un procent aşa mare de gaze". Liderul sindical, Constantin Tatu, susţine că au rămas fără gaze aceleaşi cartiere ca şi pe vremea lui Ceauşescu.
Codruţ şereş, ministrul economiei şi comerţului, a lansat ieri trei apeluri oficiale către Ministrul Economiei al Rusiei, către Gazprom şi către Gazexport, prin care solicita livrarea gazelor către România conform înţelegerilor contractuale. Ca să susţină consumul de gaze în această perioadă, Romgaz şi-a crescut producţia de gaze cu 1,5 milioane mc/zi şi a scos din rezerve încă unul de 1,5 milioane mc gaze. Autorităţile consideră că dihonia va continua încă trei zile.

Instalaţiile de încălzire improvizate - pericol mortal
Cinci incendii în 24 de ore
De când s-a abătut gerul asupra Capitalei, pompierii militari au intrat în alertă. Cinci incendii în 24 de ore au izbucnit în Bucureşti, şi numai intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca familiile afectate şi vecinii acestora să nu rămână sub cerul liber la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. În principal, incendiile au fost provocate de coşurile de fum deteriorate sau necurăţate, în zonele de la marginile Capitalei. Pentru a evita producerea unor tragedii, pompierii militari bucureşteni recomandă:
* nu folosiţi instalaţii de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni
* nu folosiţi siguranţe electrice improvizate sau supradimensionate
* instalaţia electrică de prize să nu fie suprasolicitată prin racordarea mai multor consumatori de putere pe un singur circuit
* coşurile şi burlanele de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi trebuie verificate şi întreţinute periodic
* sobele metalice trebuie amplasate pe postament de cărămidă
* nu amplasaţi materiale inflamabile, mobilier şi materiale textile în imediata apropiere a surselor de căldură
* în faţa focarelor sobelor trebuie amplasate foi de tablă
* focul nu trebuie lăsat nesupravegheat sau în grija copiilor
* nu aprindeţi focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile
* pe timp geros nu supraîncălziţi sobele, deoarece prin căldura radiată de acestea se pot aprinde lucrurile din jur
* nu utilizaţi sobe cu uşi defecte
* depozitaţi jarul şi cenuşa doar în gropi special amenajate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite