Gabriela Ioniţă i-a învăţat teatru pe deţinuţii turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra care a jucat alături de nume sonore pe scenele Capitalei a predat arta teatrală copiilor din penitenciarele din Turcia.

Pasiunea Gabrielei Ioniţă pentru actorie s-a manifestat încă din şcoala generală, când a decoperit că pe scenă, atunci când recita poezii la serbări, se simţea cel mai bine. Deşi admisă la Facultatea de Mecanică, nu a pierdut contactul cu teatrul. „Am jucat roluri precum Colette din «Gaiţele», Mona din «Steaua fără Nume», în spectacolele trupei de teatru din cadrul facultăţii“, spune Gabriela.

În numai cinci ani, a fost protagonistă în zeci de piese pe scena unor teatre ca Bulandra sau Nottara şi în filme de scurt-metraj ca „Direct la Ţintă“, unde a jucat alături de Dan Condurache şi “The World is Beautiful“, alături de Dorina Lazăr.

Cel mai important proiect al artistei peste hotare a fost cel din Turcia, „Ankara şi Izmir“, unde a lucrat cu adolescenţii din penitenciar. „Pentru mine a fost o experienţă plină de adrenalină, pentru că în fiecare zi mă întâlneam cu 40 de tineri delincvenţi, entuziaşti să înveţe jonglerii şi acrobaţii“, a spus Gabriela.

Orele de teatru şi circ predate de Gabriela au avut efecte benefice pentru delincvenţi. „Directorul penitenciarului mi-a spus că mulţi dintre ei s-au cuminţit după orele de jonglerii, că sunt mai motivaţi. Au prins gustul libertăţii şi vor să iasă mai repede din penitenciar“, explică Gabriela.

Festival pentru micuţii cu probleme
Mai nou, tânăra este implicată în proiecte umanitare alături de Asociaţia Arhetip Cultural. „Merg în centre de plasament, în centre de zi şi încerc să-i fac pe cei mici să uite de suferinţă“, spune Gabriela. Tânăra şi-a propus să realizeze în Capitală, în luna iunie, un festival de artă la care să participe toţi micuţii cu probleme sociale. Pe lângă activităţile de voluntariat, Gabriela Ioniţă predă cursuri de actorie, acumulând experienţă didactică în ţări ca Turcia, Olanda, Italia, Belgia, Franţa şi Serbia.

Întrebări şi răspunsuri:

Unde ai debutat ca actriţă?
În piesele de teatru din liceu. Diriginta mea, care era profesoară de limba română, pictoriţă şi scriitoare, a fost cea care mi-a şlefuit talentul şi care m-a distribuit în piesele de teatru ale şcolii.
Nu te-ai gândit să profesezi în altă ţară?
Nu, fiindcă iubesc foarte mult România şi cel mai bine mă exprim în limba mea maternă. Consider că oamenii au nevoie de mine aici.

Profil

Născută: 17 decembrie 1980, Roman
Studii: Facultatea de Mecanică, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava
Facultatea de Teatru, Universitatea Hyperion Bucureşti
Experienţă: actriţă, profesor de actorie, director cultural- artistic Asociaţia Arhetip Cultural

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite