Site-uri franţuzeşti scriu despre demolările din centrul Bucureştiului. Locuitorii din Berzei sunt daţi afară din case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-ul francez Paris Historique este postat un articol, „Bucarest – une autoroute au millieu de la ville” („Bucureşti – o autostrada prin mijlocul oraşului”), în care se face referire la distrugerea unei zone mitice a Bucureştiului.

Zona Matache, precum şi alte opt zone construite protejate, creşterea de fapt a traficului prin construcţii de birouri de-a lungul şoselei, dispariţia micilor ateliere, lipsa totală de transparenţă a primăriei şi interesele imobiliare oculte din spatele afacerii sunt prezentate în articol.

"În timp ce toate capitalele civilizate descurajează folosirea maşinilor, pentru a favoriza spaţiul public pietonilor, municipalitatea Bucureştiului are un proiect care vizează construiea unei autostrăzi în inima zonei istorice, unică în felul său", începe comentariul Doinei Vella, de la Asociaţia Pro-Do-Mo.

De asemenea, Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor publică un articol al lui Florin Bălteanu, despre imobilul din strada Berzei nr. 34/ strada Ştirbei Vodă nr. 89, pe care Sorin Oprescu intentionează să-l demoleze.

Articolul menţionează cererile de clasare de urgenţă ale imobilului ca monument istoric depuse de Uniunea Arhitecţilor la Ministerul Culturii şi la Direcţia de Cultură Bucureşti, cereri bazate pe studiul istorico –arhitectural al Cezarei Mucenic. Studiul a fost realizat în 2008, la comanda Primăriei Capitalei.

Nici Ministerul Culturii, nici Direcţia de Cultură Bucureşti nu au răspuns cererii Uniunii Arhitectilor, deşi legislaţia îi obligă la un răspuns în trei zile.

Scandal în stradă

În zona Berzei, poliţiştii comunitari îi somează pe locatari să-şi părăsească locuinţele. Cei mai mulţi au început încă de aseară să-şi adune avutul pentru a-şi părăsi casele în care s-au născut.

Somaţia de evacuare a imobilelor a expirat, aşa că locuitorii din blocul de la numărul 32, de pe strada Berzei, au fost anunţaţi de municipalitate că trebuie să părăsească apartamentele pentru că blocul va fi pus la pământ.

Proprietarii, disperaţi şi cu lacrimi în ochi, spuneau aseară că nu au unde să locuiască. „Mă mut într-o garsonieră, în Armenească, şi voi plăti 900 de euro chirie, bani pe care nu-i am. Suma de 38.000 de euro care ni s-au promis în urma exproprierii nu a ajuns la noi şi nu am cu ce să plătesc. Sunt disperată”, a spus avocata Cecilia Badea, în vârstă 29 de ani.

Îndureraţi, oamenii au început să cânte imnul "Deşteaptă-te, române!", în speranţa că Sorin Oprescu se va gândi şi la ei. "De Crăciun, Oprescule, să ajungi la Ceauşescu", i-au urat de Sărbători locatarii primarului general.

Familia Ţinculeanu a renovat apartamentul anul trecut. Acum vor privi cum va fi dărâmat de buldozere

image

Celor mai mulţi dintre chiriaşi li s-au repartizat locuinţe mult mai mici decât cele în care au locuit până acum. "Mă mută pe Calea Victoriei, într-o debara, eu şi familia, în total cinci persoane. Aici aveam două camere. O mizerie", a spus o femeie îndurerată. O altă proprietară, a venit într-un suflet, de la Galaţi, când a aflat că este evacuată. "Eu plătesc încă rate la apartament. Am cumpărat cu 50.000 de euro locuinţa. Mai am patru ani de plată. Ce mă fac?", a spus femeia plângând.

Majoritatea proprietarilor din strada Berzei 32 au contestat în instanţă suma care li s-a consemnat în conturi pentru expropiere, mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a imobilelor.

Conform Legii 198/2004, până la soluţionarea procesului, ei îşi pierd proprietăţile şi nu pot beneficia nici de suma consemnată.

Clădirile din strada Berzei nr. 32 şi 30 vor fi demolate până la sfârşitul săptămânii. Locatarii din aceste clădiri, 10-12 familii, au primit la 6 decembrie somaţie de părăsire a imobilului în 72 de ore. Somaţia este ilegală, întrucat articolului 5781 din Legea 202/2010 (a micii reforme în justiţie) interzice evacuarea între 1 decembrie şi 1 martie.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite