Bucureşti: Florin Pavel, românul care colecţionează timbre de automat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 7 ani, Florin Pavel a început să strângă timbre, iar acum a ajuns să participe la licitaţii internaţionale, pentru a-şi completa colecţia, chiar şi în noaptea dintre ani.

În fiecare duminică, la sediul Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti din strada Ştefan cel Mare, îl găseşti pe Florin care îşi expune colecţia impresionantă de clasoare cu timbre de automat alături de prietenii săi, filatelişti.
Pasiunea pentru timbre i-a fost insuflată în familie. „Tatăl meu a fost, de asemenea, filatelist. Într-o seară, când am venit de la joacă, l-am văzut cu câtă grijă aşeza timbrele într-un clasor şi mi-a stârnit curiozitatea. Am început deodată să-i pun foarte multe întrebări, eram dornic să ştiu mai multe”, şi-a amintit Florin, în vârstă de 44 de ani.

De la tatăl său el a primit câteva timbre şi, încet-încet, a strâns prima sa colecţie. „Când eram mic, strângeam timbre având subiectul Cosmos.Apoi am învăţat ce înseamnă dantelură, filigran sau care sunt varietăţile unui timbru”, a spus colecţionarul.

Ajuns la maturitate, Florin a adunat timbre cu mai multe tematici, dar când lichida o colecţie păstra  întotdeauna timbrele pentru automat, pe care le achiziţiona de la automatele asemănătoare cu cele de cafea.

”Am colecţionat Elveţia, Franţa şi când lichidam ţara opream mereu timbrele pentru automat sau Automatenmarken, cum îi zic nemţii. Închideam colecţia pentru că ajungeam la un punct în care nu mai făceam faţă financiar”, a mărturisit el. El a adăugat că l-au atras timbrele de automat deoarece la noi în ţară acestui domeniu nu i se acordă atenţie.

Timbre de automat de peste 20.000 de euro
În anii dedicaţi timbrelor de automat, Florin a strâns o colecţie bogată de timbre de automat, care valora acum doi ani 20.000 de euro. „Nu m-am gândit niciodată la valoarea timbrelor mele. Plăcerea pe care o am când pun un timbru nou în clasor sau când răsfoiesc clasorul este cea mai importantă”, a spus Florin.

El are în colecţia sa şi câteva piese-unicat. „Am găsit acum câteva luni un pakistanez care vindea o scrisoare din Franţa cu un timbru care era încă necunoscut. L-am cumpărat la fenomenalul preţ de 50 de cenţi, pentru că vânzătorul nu ştia ce are”, a spus zâmbind Florin.

Pentru cumpărături, el este înscris pe mai multe site-uri din lume şi urmăreşte mereu licitaţiile. Astfel, filatelistul are acum timbre din cele mai exotice locuri, precum Australia, Insulele Pitcairn, Noua Zeelandă sau Brazilia

Profil:
Data naşterii:
24 martie 1965, Bucureşti
Studii: 10 clase şi şcoala profesională UCECOM Breaza
Familie: necăsătorit, are un frate, Adrian, o soră, Ioana, şi un nepot, Adrian

Ce-i place:
”Îmi place să ascult muzică, cântăreţele mele preferate sunt Mariah Carey, Whitney Houston şi Sarah Brightman. De asemenea, îmi place să ies la şpriţ cu prietenii, să citesc sau să mă uit la un film bun”, a spus Florin.

Ce nu-i place:
”Nu-mi place clasa politică de la noi şi, cu atât mai mult, campania electorală. Detest faptul că la noi sunt promovate persoane de joasă speţă”, a declarat Florin.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce timbre ţi le mai doreşti în colecţie?
Mi-aş dori să am primul timbru de automat, adică un exemplar din Franţa. De asemenea, mi-ar plăcea să am măcar un timbru de automat din Emiratele Arabe Unite, dar acelea sunt foarte scumpe şi nu am nicio şansă să-mi cumpăr singur unul. Mi-aş dori să mai am şi din ţările care nu au emis timbre pentru automat, dar au avut câteva teste pentru a introduce automatele pentru timbre, precum Chile sau Republica Dominicană.

Pentru achiziţionarea cărui timbru te-ai chinuit cel mai mult?
După ce am licitat foarte mult, am luat primul timbru de automat din Brazilia. Am licitat şi în noaptea de revelion şi în vacanţe, pentru că atunci sunt mai ieftine.


Ce te-a determinat să alegi această tematică pentru colecţia ta?
Mi se pare un domeniu ignorat în România. În alte ţări precum Germania sau Spania sunt mulţi oameni ca mine, care colecţionează timbre de automat. Eu mă mândresc acum cu o serie de timbre de automat din Cuba care valorează peste 1.000 de euro, la preţul de catalog.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite