Florica Voicu te aduce în lumea basmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florica a făcut o afacere din închirierea costumelor de carnaval şi este căutată de clienţii care vor să aibă o petrecere pe cinste.

Femeia provine dintr-o familie de meşteşugari din zona Olteniţei şi simte că a moştenit talentul şi plăcerea de a se pricepe la cât mai multe şi niciodată nu s-a dat bătută oricât de greu i-a fost.

„Unchii mei au fost croitori, tâmplari, cojocari şi toţi aveau talent la muzică şi cântau frumos. Fetele din familie au fost croitorese, iar bunica lucra la război şi era vraciul comunei. La 8 ani ţeseam la război şi am învăţat să îmi croiesc şi să-mi cos singură hainele“, povesteşte Florica Voicu.

Florica a ajuns însă să lucreze într-o tipografie, iar la 33 de ani a dat la facultate. Nu i-a fost uşor, dar nu îi stă în fire să renunţe. „Terminam munca la tipografie, dormeam două ore şi mă apucam de învăţat până târziu. Locuiam într-o garsonieră care avea un perete plin de mucegai şi dormeam pe un pat făcut din teancuri de ziare. A fost greu, dar a fost şi cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Nu e importantă finalitatea, cât drumul pe care trebuie să îl urmezi“, mai spune Florica. A devenit profesoară de limba germană şi în paralel cu meditaţiile s-a hotărât să intre în afaceri.

Costume de carnaval din Germania şi Franţa

Florica a fost fascinată de carnavalul din Koln (Germania), unde există ateliere de creaţie specializate în fabricarea costumelor, aşa că a adus câteva în ţară şi le-a promovat pe internet. Din nou a dat de greu pentru că nu ştia cum să-şi administreze treburile astfel încât să iasă în câştig, dar asta a făcut-o să se ambiţioneze şi mai mult să înveţe.

„Aveam tot mai multe vânzări online mai ales de Halloween. Oamenii vroiau să vadă marfa şi ne vedeam la o benzinărie ca să le-o arăt. Nu-mi place să mă complic cu reclamaţii, iar oamenii au fost mereu mulţumiţi de mine“, explică Florica Voicu. În urmă cu un an, a decis să închirieze şi un spaţiu în piaţa Albina din sectorul 3. Un nou început, alte greutăţi.

„Nu e simplu să începi o afacere. Îţi trebuie bani, iar birocraţia este stufoasă şi ai nevoie de tot felul de autorizaţii la care se adaugă şi impozitul forfetar care îţi ucide afacerea din start“, a mai declarat profesoara. 

A încercat să-şi comande costumele la un atelier din Bucureşti, dar a renunţat la scurt timp din cauza calităţii proaste şi a preţurilor umflate. Aşa că marfa o aduce acum de la ateliere din Germania şi Franţa. „Aceste ţări au deja o tradiţie a carnavalurilor, iar marfa de la producători este la preţuri rezonabile. Vreau să mă orientez spre costume de epocă, cele clasice, din anii ’20, charleston, rococo“, a mai spus femeia.

Vrea propriul atelier de creaţie


Clienţii au început să apeleze în număr tot mai mare la profesoara de germană care închiriază costumele de bal mascat pentru petreceri şi pentru festivalurile de la Sighişoara şi Sibiu.

După socotelile ei, a investit până acum aproximativ 40.000 de lei în afacerea sa şi, chiar dacă nu are deocamdată profit, nu se dă bătută şi îşi doreşte un spaţiu cât mai mare pentru prezentarea costumelor şi propriul atelier de creaţie. Se declară pregătită să-şi împlinească acest vis.

Profil:
Născută: 2 august 1952, comuna Valea Roşie, Călăraşi
Studii: Facultatea de Litere din Bucureşti
Experienţă: Lucrează de 15 ani în învăţământ
Familie: Este necăsătorită

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele mai căutate costume atât de cei mari cât şi pentru cei mici?

Sunt solicitate costumele de epocă, cele medievale, iar pentru prichindei sunt cerute cele de Spiderman, muşchetar, urs, Scufiţa Roşie, lupul, vânătorul şi de toreador.

Cât costă să închiriezi un costum pentru o petrecere sau o serbare?
Preţul de închiriere este de 100 de lei, iar la costumele pentru copii negociez cu părinţii şi ajunge cam la 50 de lei.

Ce-i place:

Să picteze deşi acum nu mai are timp. I-ar mai plăcea să deschidă un atelier de creaţie şi să organizeze nunţi în stil medieval.

Ce nu-i place:
Manelele, oamenii fără educaţie, fumatul, băutura alcoolică, lenea şi murdăria de pe străzi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite