Filme româneşti pe ecranele bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Portretul luptătorului la tinereţe“, „Medalia de onoare“  şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“ pot fi văzute în cinematografele din oraş.  

Filmul regizat de Constantin Popescu, „Portretul luptătorului la tinereţe“, se lansează în cinematografele din România astăzi şi va fi difuzat simultan în  Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Bacău, urmând a fi proiectat ulterior la Constanţa, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea şi alte oraşe.

Producţie record: 130 de actori şi 400 de figuranţi
Lungmetrajul de debut al lui Popescu este despre partizanii din gruparea lui Ion Gavrilă Ogoranu şi a angrenat o distribuţie spectaculoasă: peste 130 de actori şi  400 de figuranţi au filmat în condiţii uneori dificile, în zona Făgăraşului, în apropierea sau exact în locurile în care s-au petrecut întâmplările reale.

Bazat pe memoriile lui Ion Gavrilă Ogoranu, pe documente istorice şi pe  arhivele Securităţii - care a dedicat mişcării tomuri întregi - filmul  încearcă să redea cu fidelitate episoadele de luptă ale tinerilor care  au urcat cu armele în munţi, în numele unei idei, în anii 50. Câteva  dintre hainele purtate de actori au aparţinut unor partizani ucişi de  Securitate, iar recuzita (arme, rucsacuri, bocanci, lanterne, cuţite,  binocluri, topoare, bidoane, aparate de radio, costume militare etc.) a  fost, în proporţie de 95%, originală.

Distribuţia reuneşte actori precum Constantin Diţă (în rolul lui Ion Gavrilă Ogoranu), Ionuţ Caras, Bogdan Dumitrache, Cătălin Babliuc, Ion Bechet, Vasile Calofir, Constantin Lupescu, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrescu, Alexandru Potocean („The Way Back”), Alin Mihalache, Radu Iacoban, Şerban Gomoi, Paul Ipate („Hârtia va fi albastră”), Dorian Boguţă („Francesca”), Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Brănescu, Nicodim Ungureanu.

Programul filmelor în weekend

„Portretul luptătorului la tinereţe” va putea fi văzut la cinema Studio, de la ora 19.00, din această seară. De la ora 22.00, rulează la Hollywood Multiplex, iar la Cinema City Cotroceni, de la ora 18.40. „Medalia de onoare” rulează, diseară, la Cinema City Cotroceni, Cityplex şi Glendale Studio, de la ora 19.00. „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este programat mâine, de la ora 22.00, la NCRR, la Muzeul Ţăranului Român.

Zilele Filmului Polonez

Evenimentul se va desfăşura  până la 21 noiembrie, la Bucureşti şi Chişinău. În Capitală, cele cinci proiecţii vor avea loc la Cinemateca Eforie, în fiecare seară, de la ora 19.00. 

Zilele Filmului Polonez se încep cu filmul „Zero”, în regia lui Pawel Borowski, care a obţinut Trofeul Anonimul 2010, Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Cinematografie de la Pecs, Ungaria. În următoarele zile vor fi proiectate filmele „Casa rea” (2009), de Wojciech Smarzowski, “Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic" (2009), de Xawery Zulawski şi „Sânge din sângele meu” (2009), de Marcin Wrona.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite